När Sverige spelar landskamp finns det sällan tid för finlir i köket. Då är det bättre att satsa på många gäster för att bygga upp den rätta publikstämningen framför tv:n och hålla det enkelt: några sorters chips, blandade drycker och möjligen ett par dipsåser om man vill lyxa till det.
För inte allt för länge sedan gällde det att välja mellan dillchips, grillchips och vanliga saltade chips. Nu finns det inga gränser för chipstillverkarnas fantasi: kebab, varma mackor, bearnaise, italienska ostar . . .
Hittade 60 sorter
En snabb inventering i chipshyllorna på ett stort varuhus visar att det lätt går att plocka ihop ett 60-tal sorter. Vi nöjde oss med 25, en lagom blandning av klassiker och nya spännande smaker. Sedan slängde undertecknad in en engelsk Walkers Salt &vinegar också - den måste visserligen inhandlas i Stockholm eller på internet, men är man chipsentusiast så är man.
Juryns medlemmar
Tre andra chipsentusiaster anslöt sig villigt till juryn: kocken och restaurangchefen Karin Eklund, sportchefen och soffpotatisen Christer Kustvik samt den gamle målspottaren i allsvenskan Mattias Flodström. Mattias har förresten utvecklat ett alldeles eget sätt att avnjuta chips:
- Chips i ena näven och en schweizernöt i den andra. Det blir en perfekt mix av salt och sött!
Betygen i testet är satta i en skala från 1 till 5, där 1 är som Staffan Tappers straffmiss mot Polen 1974 och 5 som Maradonas mål mot England 1986.
Åke Alvin