Se julen som en helg att umgås och äta gott utan att för den skull bli slav under traditionerna. Satsa på några hemlagade rätter där du har chans att visa vad du går för i köket. Resten kan du antingen hoppa över eller, om det känns nödvändigt, köpa färdigt.
Senapsgriljera
Julskinkan är för de allra flesta julbordets medelpunkt. Den går att koka på egen spis, alternativt ugnsbaka i egen ugn, men det ska mycket till för att den ska bli godare och saftigare än den man köper. Satsa på en lite större skinka, gärna kring fyra kilo, så minskar risken att den blir torr. Skär bort svålen och smeta in skinkan med senapsröra. Avsluta med hela, gula senapsfrön som alternativ till ströbrödet och det blir en vacker, senapsmättad skapelse att ställa på julbordet.
Egen rödkål
Julskinkans bästa vän är hemlagad rödkål. Härligt kryddig och rik på fibrer - det senare är en bristvara på alla julbord - matchar den både skinka, revben, köttbullar och korvar. Kålen tar stor plats i början men efter en timme på låg värme har den sjunkit ihop till mer hanterbar volym. Den som bara ätit rödkål på burk blir lätt överraskad av de fantastiska smaker som den hemlagade rödkålen har. Här gör hemlagat verkligen skillnad.
Goda spjäll
Revbensspjäll är en annan typisk göra själv-rätt på julbordet. De ska ges tid att puttra i grytan så att de blir rejält möra. Får de ligga och dra ett dygn i glögg blir de ännu godare. Det är en fördel om glöggen innehåller alkohol eftersom den har en mörande effekt under marineringen och försvinner helt vid tillagningen.
På gränsen till överkurs men underbart krämig och god är den hemlagade leverpastejen. Den går utmärkt att förbereda men frys in den rå och grädda pastejen strax före jul. Fryser man redan gräddad pastej blir den grynig.
Julskinka med grov senapspanering
För 10 personer
1 rimmad och kokt julskinka på cirka 4 kg
Till griljeringen:
3 msk svensk senap
1 msk ljus sirap
2 äggulor
1 msk potatismjöl
ca 50 g gult senapsfrö, 2 påsar
1. Ta bort nätet från skinkan. Skär bort den yttersta gula svålen men låt så mycket fett som möjligt sitta kvar.
2. Blanda senap, sirap, äggulor och potatismjöl. Placera skinkan i en långpanna och smeta ut blandningen på skinkan. Avsluta med ett lager gult senapsfrö. Sätt in skinkan långt ner i 200 graders ugn. Efter ungefär 10 minuter börjar senapsfröna mörkna något. Då är skinkan klar.
Rödkål med äpple och lök
För 6-8 personer
3 msk smör
1 mindre alt. 1/2 stort rödkålshuvud
1 gul lök
5 syrliga äpplen
6 kryddnejlikor
4 krossade kryddpepparkorn
1 tsk salt
2 msk svart vinbärsgelé
1 dl rödvin
2 msk sirap
2 msk vinäger
1. Dela rödkålshuvudet genom roten. Skär bort rotstocken och strimla resten fint. Med matberedare går det i ett huj. Skala och skiva den gula löken, kärna ur och skär äpplena i klyftor och stöt kryddnejlikor grovt.
2. Hetta upp en tjockbottnad gryta och bryn kål, lök, äpplen och kryddor, inklusive kryddpeppar, med smör. Vänd runt kål och övriga ingredienser flera gånger under 5-6 minuter.
3. Tillsätt gelé, rödvin, sirap och vinäger. Sänk värmen och låt rödkålen sjuda sakta under lock minst 45 minuter. Om det blir längre gör det ingenting. Rödkål blir bara godare ju längre den får stå på spisen. Avsluta med salt. Färdig rödkål kan sparas flera dagar om den står svalt. Den går däremot inte att frysa.
Glöggmarinerade revbensspjäll i madeirasås
För 6 personer
1 kg tjocka revbensspjäll
1 gul lök
1 msk smör
3 dl glögg
Till stekningen:
50 g smör
1 msk färskriven ingefära
1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk konc. kalvfond
3 msk kinesisk soja
2 dl glögg
1 tsk torkad chili
1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
1. Lägg spjället i en form med höga kanter. Skala och skär en gul lök i större bitar. Fräs bitarna med smör i en kastrull. Slå på glögg och häll omedelbart blandningen över spjället. Låt spjället stå kallt i ett dygn. Vänd det då och då i marinaden.
2. Ta upp spjället och kasta marinaden. Lägg spjället i en smord långpanna med den feta sidan uppåt. Smält smöret och blanda i färskriven ingefära, salt, svartpeppar, kalvfond och soja. Pensla spjället med kryddblandningen. Sätt in spjället i 150 graders ugn.
3. Efter 20 minuter häller man ett par deciliter varm glögg vid sidan av köttet. Fortsätt att steka spjället i 1 timme. Ös köttet med vätskan var tionde minut. Avsluta med chili om du vill ha extra kryddiga spjäll.
4. Ta upp spjället och dela det i mindre bitar. Om man vill kan skyn kokas upp i kastrull och redas av med majsstärkelse löst i vatten. Slå skyn över spjällen.
Leverpastej
500 g kalvlever + mjölk
250 g späck
1/2 gul lök
1/2 msk smör
6 ansjovisfiléer
4 ägg
3 msk vetemjöl
1 1/2 msk potatismjöl
3 dl grädde
3 cl konjak eller madeira
1 tsk salt
1/2 krm kryddpeppar
1 krm vitpeppar
1. Låt levern ligga i mjölk några timmar innan den används.
2. Skär levern i stora bitar. Hacka en halv gul lök mycket fint, ju finare desto bättre, och fräs den lätt i smör. Den får inte ta färg utan bara bli blank.
3. Mal lever, lök, ansjovis och späck i köttkvarn, gärna 2-3 gånger. En bra matberedare med kniven monterad funkar också.
4. Blanda i ägg, vetemjöl, potatismjöl, grädde, konjak eller madeira samt kryddor. Smaka gärna av smeten innan pastejen gräddas. Kryddningen ska vara ganska stark vilket man lättast känner genom att steka en klick smet.
5. Häll i smeten i ett par ugnsfasta formar med raka kanter. Fyll inte ända upp. Täck med ugnsfolie.
6. Baka leverpastejen i vattenbad i 200 graders ugn i 1 timme och 15 minuter. (TT Spektra)