Troligen är det fenicierna som fört druvan uppför floden Rhône till dess stamort på jordklotet: Tain i Frankrike.
Grekiska amforor, daterade till feniciertiden, kan beskådas på den lilla slumrande stadens vinsmuseum.
Slumrande, därför att långsamt tempo är ett måste för att överleva i den stundtals outhärdliga värmen sommar och höst. Trots detta produceras några av världens mest långlivade och dyraste röda viner i Tain.
Här har syrah, eller shiraz som druvan heter nästan över allt annars, funnit optimala villkor. Mager granitjord, där nästan inget annat växer, och massor av sol.
Vinerna från Tain och Hermitage är eftersökta, och priserna därefter. För 20 år sedan var syrahviner omoderna. Något som i ännu högre grad gällde australiensisk shiraz.
Shiraz är den late vinbondens drömdruva; motståndskraftig mot sjukdomar och högavkastande. Slutresultatet blir ofta förfärligt.
I Australien ger shiraz ofta floder av lätt, bläckigt, uselt och maderiserat rödtjut, grunden i firmornas lådviner. Fjärran storheter som Grange, vilket druvan även är kapabel att producera. Tidigare hette vinet Grange Hermitage, något vinbönderna i Tain och EU-byråkraterna hatade.
Så numera kallas Australiens toppvin bara Grange och är ännu dyrare än tidigare. Årgång 2005 kostar cirka 2 500 kronor på den internationella marknaden.
De kaliforniska vinodlarna kan göra bra shirazviner till lågt pris. Vilket 2007 Chill Out shiraz (22826) är ett gott exempel på. Treliterslådan kostar 180 kronor. Italienska 2007 Inycon syrah (12355) för 69 kronor är bra och lite stramare, ändå lättdrucket. Argentinska 2007 Flichman shiraz (6528) är lite stramare i stilen och kostar en femma mer.
Men, priserna till trots, väljer jag hellre två andra med betydligt större karaktär och stramhet. Dels sydafrikanska 2004 Stellenzicht Golden Triangle shiraz (22095) för 110 kronor, dels franska Rhônevinet 2006 St Joseph Domaine Faury (96045) till facila reapriset 140 kronor. Finns bara i begränsad mängd och behöver lagras.