Miljoner till nya idrottsanläggningar

Nästa år investerar kultur- och fritidsnämnden 26,45 miljoner kronor i olika idrottsanläggningar i Linköping.

Nästa år kommer många av Linghemsbarnen att spela fotboll på en miljövänlig gräsplan.

Nästa år kommer många av Linghemsbarnen att spela fotboll på en miljövänlig gräsplan.

Foto: Magnus Andersson

Linköpings kommun2019-10-21 13:00

Av dessa miljoner går 7,5 till att anlägga en ny miljövänlig gräsplan i Linghem. Det speciella med den miljövänliga konstgräsplanen är att det inte kommer att finnas några gummigranulater, mikroplaster, på planen. Det blir inga små svarta plastprickar som lätt sprider sig till ställen där de inte ska vara. I stället kommer det att strös ut ett lager sand på planen som lägger sig mellan konstgrässtråna som utfyllnad. Den miljövänliga konstgräsplanen ska vara klar att användas i slutet av nästa år, om allt går enligt planerna.

– Det känns roligt att få ett positivt besked efter alla dessa år som vi har kämpat så hårt för att få en gräsplan i Linghem, säger Gunnar Axelsson, ordförande i Linghems SK.

I Linghems SK:s fotbollssektion är drygt 600 spelare aktiva.

– Ja, det är klart att vi alla är jätteglada, särskilt de som tränar och spelar, säger Axelsson. 

Samma typ av miljövänlig gräsplan har under året invigts i Ekängen. Den planen var först av sitt slag i Linköping och en av de allra första i hela landet. 

Nu planeras det en utbyggnad av den anläggningen så att Ekängens miljövänliga gräsplan också får angränsande omklädningsrum. Detta arbete påbörjas under 2020 och slutförs i slutet av 2022. Omklädningsrummen beräknas kosta 5,7 miljoner kronor, en kostnad som kommer att belasta nämndens investeringsbudget för 2022. 

Vi har redan tidigare skrivit att en stor del av nämndens nästa års investeringsmiljoner på idrottsanläggningar går till Ryds sportcenter, 15,6 miljoner.

Karta: Linghem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!