De stora ladugårdsdörrarna står vidöppna på den faluröda Sörby loge i utkanten av Mjölby. Svartå Soffteater repeterar. Där det en gång i tiden tröskats säd kommer om några veckor publiken kunna njuta av barn och familjeteater.

Ensemblen som framför "Karatekärringen och Tjatmumriken" består av frilansande skådespelare. Flera av dem har tidigare varit med i uppsättningar på Saga-teatern i Linköping bland annat.

– Föreställningen handlar om två sophämtare i Mjölby. I handlingen finns också en sträng chef och en soptjuv, berättar Anders Gustavsson producent.

Artikelbild

| Premiär. Jocke Gustavsson regisserar och Anders Gustavsson producerar föreställningen "Karatekärringen och Tjatmumriken" som har premiär i Sörby rundloge den 30 maj.

Teatern med sopor som tema riktar sig till barn från åldern 4 år.

– En övre åldersgräns finns inte, säger Jocke Gustavsson som är regissör.

Varför sätter ni upp en föreställning i en rundloge?

– Jag har länge velat sätt upp en teaterförställning i Mjölby, men inte hittat någon bra lokal. Så fick jag nys om Sörby loge. Det här är en fantastisk spelplats, säger Anders Gustavsson.

Artikelbild

| Repetion. Anders Gustavsson och Jocke Gustavsson tittar på när den skådespelarna repeterar.

De hoppas nu att teater i Sörby loge ska bli en tradition, och att scenen och lokalen för varje år kan utvecklas.

Lokalen är mäktig. Tak med en enorm höjd och en loge som är åttakantig. Här inne står nu en illgul sopbil. Det är dags igen för gruppen att repetera.

Artikelbild

| Rundloge. Högt till tak är det i Sörby rundloge.

Varför ska man komma till er föreställning?

– Förhoppningsvis får man sig ett gott skratt, och för att få se Sörby loge som spelplats, säger Anders Gustavsson.