- Det rådde panik. Våra rökdykare knuffades in i trapphuset av förtvivlade människor. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Stefan Kindberg från Mjölby räddningstjänst. Han var räddningsledare under insatsen vid branden på Prästgårdsliden.

Livräddning i första hand
Tio personer evakuerades med skylift efter en kaotisk början på räddningsinsatsen.
Stefan Kindberg kommer aldrig att glömma synen av allt folk som stod i sina fönster och som var i fara. Två rökfyllda trappuppgångar gjorde att de inte kunde ta sig ner.
Räddningstjänstens hävare, eller skylift, kunde evakuera tio personer efter flera vändor upp och ner i fönstren. Alla som viftade om hjälp ner fick det.
- Vi brydde oss inte om branden till att börja med utan det var livräddning som gällde.

Ni reste en stege upp till fjärde våning. Varför?
- Det var för en äldre man som befann sig i lägenheten ovanför den där branden började. Vi hade kontakt med honom men det såg illa ut. Så plötsligt stod han utanför ingången till huset. Jag vet inte hur han lyckades ta sig ner.

Artikelbild

| Dagen efter den svåra branden på Prästgårdsliden.

Den omkomna flickan påträffades död efter knappt två timmars brand. Hon hittades under en säng i den stora lägenhet på sju eller åtta rum på tredje våning där branden av allt att döma började.

Räddningstjänsten misstänker att flickan krupit in under sängen för att gömma sig. Det var först vid fjärde genomsökningen av huset som hon hittades.