Elisabet Nemert har tidigare arbetat som historielärare och har skrivit flera fackböcker i historia. Att hon skulle skriva skönlitterära böcker med historisk anknytning var allt annat än självklart.

– Ni kommer tro att jag är helt galen nu, säger Elisabet Nemert när en kvinna i publiken frågar varför hon började skriva skönlitteratur.

Elisabet Nemert berättar att romanfigurerna kommer till henne. Så också , med hennes senaste bok ”Ringens gåta”.

Artikelbild

| "Ringens gåta". Handlingen i boken utspelar sig till stor del på östgötaslätten kring Bjälbo.

– En vacker solig sommardag gick jag och min man längs Vätterns strand. En stor båt närmar sig stranden i Hästholmen. Det var smärtsamt vackert. I fören står en kvinna. Hon heter Helena. Men det är bara jag som ser henne, berättar Elisabet Nemert.

Inne i kafeterian i kommunhuset är knappt en enda stol ledig. Alla lyssnar andaktsfyllt när hon delar med sig av sitt författarskap.

– Det här här är jättekul. En ära för oss på biblioteket att få ta emot Elisabet Nemert och ha releaseparty tillsammans med förlaget och Mjölby bokhandel, säger Birgitta Hellman Magnusson bibliotekschef.

Hon berättar också att historiska romaner växer i popularitet och att man på biblioteket nu funderar på att göra en egen avdelning för de böckerna.

Artikelbild

| Författaren Elisabet Nemert skriver historiska romaner.

– Just nu har vi en snurra för historiska romaner, men den är tom hela tiden, säger Birgitta Hellman Magnusson.

Boken ”Ringens gåta” ingår i en bokserie som heter ”Släkten”. En författarstafett där bokförlaget Historiska media bjuder in flera författare att skriva en familjs historia i romanform. Elisabet Nemert är den sjätte författaren att fortsätta den historiska berättelsen.