Polisen misstänker inget brott, enligt Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, orsakades branden sannolikt av barns lek med eld. 

Polisen tror att den femåriga flickan lekte ensam med elden i ett sovrum. När branden tog fart sprang hon och gömde sig under en säng i ett annat rum.

Efter några minuter kände mamman rökluften och upptäckte branden i sovrummet där flickan hade varit.

Artikelbild

Familjen tog sig ut, när ingen såg den femåriga flickan sprang mamman tillbaka, men branden var så kraftig att det inte gick att ta sig in i lägenheten.  

– Det här är en tragedi och våra tankar går till den drabbade familjen, säger Erik Thulin, informatör vid östgötapolisen.

Han konstaterar att det är svårt att fastställa brandorsaken i sådana här fall.  

- Bevis brinner upp, det är omöjligt att exakt säga vad som har hänt i det sovrum som den omkomna flickan lekte i. Vi har fått eliminera alla andra orsaker, och kvar finns den mest troliga: att den omkomna flickan startade elden på något sätt.

Artikelbild

Polisen understryker samtidigt tydligt att ingen diesel eller annan brandfarlig vätska har förvarats på balkongen och ingen har grillat eller eldat där. Det fanns bara en enda primär brandhärd, och den fanns i det rum som flickan lekte i.

- Det har spridits många rykten om brandorsaken. Den ryktesspridningen hoppas vi sätta punkt för, genom att vara så tydliga vi kan, säger Erik Thulin, informatör vid polisen i Östergötland.

Brottsrubriceringen var först allmänfarlig vårdslöshet, som det brukar när någon misstänks ha orsakat en brand. Den har polisen dock avskrivit, det kommer inte att göras några fler utredningsåtgärder.

Kommunens kristeam har erbjudit familjen och andra drabbade i branden nytt boende och olika former av stöd.