Jessica Baker, nuvarande ägaren till motellet, bekräftar att en ansökan har lämnats in till Migrationsverket, men att ingenting är klart ännu. Innan motellet kan vara med i upphandlingen måste anläggningen först få ett tilldelningsbeslut och sedan besiktigas och godkännas av myndigheten.

– Motellet är gammalt, har renoveringsbehov och nästan ingen beläggning. Det måste hända saker. Vi behöver få in pengar för att kunna investera i anläggningen.

Hon ser flyktingförläggningen som ett sätt att tillfälligt få in pengar och för att sedan kunna rusta upp och höja standarden på boendet.

Artikelbild

| Utsikten är betagande men det är långt till närmaste stad.

– Det är väldigt få svenskar som bor här.

Hon tycker inte det borde vara någon skillnad på att ta emot utländska turister eller asylsökande, de är lika välkomna för hennes del.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) har blivit informerad om motellets intentioner via ett mejl och har ingen åsikt om deras planer.

– Generellt sett är det viktigt att hjälpa människor om det sköts på ett snyggt sätt.

Artikelbild

| Från motellet utgår en sju kilometer lång vandringsslinga, delvis samma sträckning som Fransciskusleden.

Ödeshög kan bidra genom att lösa frågor om skolgång och annat som kommunen ansvarar för. Magnus Oscarsson har också förstått det som att motellet ska vara kvar, men att det inte är så enkelt att driva det utöver sommarsäsongen.

Migrationsverket säger sig inte ha fått in någon ansökan från Vida Vättern ännu. De senaste tilldelningsbesluten blev klara 14 augusti och där finns inte anläggningen med, varken bland dem som fått ja eller nej.

Vilka krav som ställs på ett tillfälligt asylboende framgår av Migrationsverkets hemsida, där det finns ett 25-sidigt anbudsunderlag.

Motell Vida Vättern har 12 rum är utrustade med dusch, toalett, teve och trådlöst nätverk. Varje stuga har en yta på 35 kvadratmeter, carport och terrass. Det finns separata sovrum med två bäddar. I allrummet finns en bäddbar soffa som ger ytterligare två bäddar till. Pentryt är utrustat för fyra personer och har kyl och frys, spis med ugn, köksfläkt och en rejäl köksmöbel, allt enligt Vida Vätterns hemsida.

Motellets storhetstid var innan motorvägen byggdes och E4:an fortfarande passerade förbi alldeles.

Trots den fantastiska utsikten, både från restaurangen och stugbyn, tycks det vara svårt att locka tillräckligt många turister. Förre ägaren Oscar Pantzar sålde verksamheten till Jessica Baker i maj 2013.