Femvåningshuset har totalrenoverats i nybyggnadsstandard efter den tragisk branden förra året. Det enda som inte är utbytt är cementstommarna.

Svårt efter branden

– Det ska bli spännande att se vilka som flyttar in, säger Martina Eriksson bor granne i hyreshuset mitt emot.

Artikelbild

Hon tycker att ödsligheten efter branden var värst i början.

– Då var det nästan kusligt att gå ut och mötas av ett grannhus som var som ett svart skelett.

I dag lördag kl 13–15 visas fyra lägenheter för allmänheten i ”nya” Prästgårds-liden 14. Det som före branden var 19 lägenheter har nu blivit 20 genom att en extra stor lägenhet delats upp.

Inglasad balkong

Artikelbild

Utvändigt är det både till färgsättning och annat utseende väsentligen samma hus som förut.

– Vi har viljat att det ska smälta in med de andra husen förstås, förklarar Bostadsbolagets marknadschef Charlotta Elliot.

Artikelbild

När hon och förvaltningschefen Mats Spång visar oss runt i är det städfolk och hantverkare lite här och var. Finputsning pågår. De första hyresgästerna kommer 1 september.

De flyttar in i lägenheter som fått inglasade balkonger och diskmaskin som standard och där barköken ersatts med L-kök.

Artikelbild

Ville inte flytta tillbaka

Det är bara två av de tidigare hyresgästerna som väljer att flytta tillbaka. Det förvånar inte Charlotta Eliot.

Artikelbild

Hon nämner att det lades stor kraft på att hjälpa de hemlösa hyresgästerna att hitta ersättningslägenheter. De flesta sa redan få att de inte ville eller hade ork till att flytta tillbaka.

– De tyckte att de hade fått ett bra nytt boende.

Halva huset har fått tillgänglighetsanpassade lägenheter, vilket betyder att det för första gången i Mjölby sprängts in trygghetsboende i ett vanligt hyreshus.

Hyreshöjning

De vanliga lägenheterna, ettor, treor och fyror, är alla tio redan uthyrda. Tre av de andra lägenheterna är också bokade.

– Kommunen har första tjing på att hitta hyresgäster till de tillgänglighets-anpassade lägenheterna så de finns inte utlagda hos oss, uppger Charlotta Elliot.

Snitthyran före branden var 857 kronor per kvadratmeter och år. Nu blir den med den högre standarden 1 100 kr. En fyra längst upp på 88 kvm får en månads-hyra på 8 100 kr.