Priset har delats ut 26 gånger sedan 1991. Bland annat har Ica, Semper och Mc Donalds med tusentals anställda fått utmärkelsen "Guldaxet" innan. Årets vinnare - Lysings konditori har en handfull anställda och en ägare som brinner för att baka gott bröd till alla, även om man är glutenintolerant.

Det är Celiakiföreningen i Stockholm län som delar ut priset. Priset går till en person eller företag, som gör livet lättare och bättre för människor som inte kan äta gluten, laktos, soja eller mjölk.

Det är mitt i veckan. På Lysings konditori är det glutendag. Inne i bageridelen står bullar och annat bröd på långa rader. Mmmmm vad gott det doftar! Brödet ser precis ut som vilket bröd som helst. Men det som bakas på onsdagar är bakat utan gluten.

Artikelbild

| Anneli Johansson äger och driver Lysings konditori i Ödeshög.

– Vi får priset är för att våra produkter är så unika. Att jag lyckats med att få fram ett gott och bra bröd utan gluten är nog för att jag är bagare i kombination med att vara envis, säger Anneli Johansson.

En ytterligare bidragande faktor är att hon själv och hennes barn är glutenintoleranta.

– Många som inte tål gluten avstår från bröd och äter till exempel yoghurt istället. Glutenprodukter är ofta väldigt torra och håller inte samma standard som vanligt bröd, säger Anneli.

Annelis populära bröd har tagit henne lång tid att utveckla.

Artikelbild

| Bullar bakade utan gluten.

Vi sätter oss ner inne på caféet med varsin kopp kaffe och nygräddad bulle. Bullen är saftig och god, ja som vilken bulle som helst. Den här är glutenfri.

– Många timmars slit har gjort att jag kommit fram till hur jag ska göra brödet luftlig och fluffigt, säger Anneli.

Artikelbild

| Anneli Johansson har nyligen anställt Josefine Jennersjö. Hennes målsättning är att all peronal ska kunna allt från att baka till att sälja produkterna i café-delen.

Jag frågar hur hon kan baka vanligt bröd när hon själv är intolerant.

– Det är inte så optimalt. Men det går.

Artikelbild

| Varje onsdag bakar de bara bröd utan gluten på Lysings konditor.

Hon säger att det är just nu är lite trendigt med glutenprodukter. Det har också fört med sig att många bagerier bakar utan gluten.

– Det är också en fara för oss glutenintoleranta. Alla bagare är inte medvetna om hur lätt brödet kan bli kontaminerat när man bakar glutenfritt bröd i samma rum som vanliga vetebrödet, säger hon.

Artikelbild

| Många stannar till på väg till eller från Stockholm bara för att köpa Lysings konditoriets bröd utan gluten.

Förra veckan köpte Anneli en frysbil. Med den ska hennes dotter sälja bröd på flera orter än i Ödeshög.

– Hon kommer åka runt och torga. Nu kan våra kunder som åkt långväga hit till Ödeshög istället handla hemma på torget i exempelvis Jönköping, Skövde Mariestad och ibland Stockholm, säger Anneli.

Artikelbild

| Lysings konditori i Ödeshög säljer bröd utan gluten.

Hur reagerade du när du fick veta att du tilldelats Guldaxet 2014?

–Det här är stort. Vi är det första bageriet som är så här litet som tilldelats priset. Det är verkligen en jättestor ära. Priset är ett bevis på att mina produkter är bra, säger Anneli.