I Kungshögaskolans cafeteria sitter tre killar från tredje årskursen på Samhällsprogrammet. Sina datorer har de i knät och de googlar på senaste nytt från regeringen och folkhälsomyndigheten.
Det kan bli sista gången på ett tag som de sitter här. Från och med onsdagen ska de plugga hemifrån.
– Vi har ännu inte fått klart besked. Men vi har förstått att det blir att gå hem. Vi har fått veta att vi måste ta med alla böcker från skåpen, säger Adam Magnusson.
– Det är många saker man undrar över, fyller Kevin Eriksson i.
På fredag ska de ha nationella prov i engelska, egentligen. Det har svårt att tro att de kommer att blir av.
Deras rektor Tor Ekström kommer förbi och hälsar. Han är lika ovetande om det som killarna. Men däremot har man från skolan förberett sig på det här beslutet. På måndagen var det studiedag planerad sedan länge. Programmet ändrades till att handla om coronaberedskap.
– Man undrar hur det blir med våra GA, gymnasiearbeten. De ska vara klara och redovisas efter påsk, säger Edvin Lundqvist.
En annan väl så viktig sak för dem är hur det blir med studentbalen.
Men att det inte handlar om att vara lediga, utan att de måste studera hemifrån, är de helt på det klara med. De här månaderna som är kvar till studentexamen är normalt de mest intensiva.
– Vi kommer att plugga på distans, via skype och vår elevplattform.
Både han och hans rektor menar att det blir skola på ett annat sätt.
– Jag räknar med att Skolverket kommer med stödmaterial. De har tillsatt en enhet som jobbar med det, säger Tor Ekström.
Ut från skolköket på Dackeskolan kommer ett gäng kockelever. Sina laptops har de med sig, men vad hjälper det när de nästa vecka skulle redovisa sina gymnasiearbeten praktisk i köket – och med inbjudna matgäster.
– Teorin kan vi ju göra. Men praktiken som vi skulle förberett i veckan, det går ju inte, säger Stina Andersson och ser inte alls glad ut.
Har ni fått information hur det blir med undervisning på onsdagen?
– Nej. Det har vi läst i Corren.
Fredrik Einvall, en av rektorerna på Dackeskolan, förklarar att informationen dragit ut på tiden.
– Det kommer besked på mejl och på vår lärportalen Unicum, säger han.
Alla eleverna på Dackeskolan har inte kunnat tömma sina skåp och Fredrik Einvall menar att det kommer att bli möjligt för eleverna att hämta dem.