Det skulle kunna heta "Potatislandet", ett center om livsmedelsproduktion. Möjligheter till upplevelser, kunskap, utbildning och forskning om mat, som mer och mer kommit att kopplas till miljö och hälsa. Tankar finns även på hotell, arena, företagsby, utställnings- och skollokaler.
– Detta projekt är ännu bara en vision. Men nu ser vi att det kanske kan hända här i Mjölby, säger kommunens marknadschef Eva Rådander.
Det handlar om 1,5 miljoner kronor från länsstyrelsen, varav hälften kommer från Europeiska jordbruksfonden. Dessutom bidrar Väderstad AB med 170 000 kronor. Pengarna går till att fortsätta arbetet under ett drygt år och ska resultera i en plan för genomförandet.
– Det handlar om att skapa nätverk. Vi är en grupp sedan ett år tillbaka. Nu vill vi ha med näringslivet, säger Eva Rådander.
Hon är hjärnan bakom rondellpotatisen och tar Mjölbys matprofil ytterligare ett steg med detta projekt i samarbete med regionala aktörer som länsstyrelsen, Vreta Kluster och näringsliv.
För Väderstad AB är det en möjlighet att öka kunskapen om hur maten kommer till.
– Vi finns i den produktionskedjan och att få ett center med hotell, konferens- och utställningslokaler här skulle vara bra för oss, menar Susanne Dalskog, kommunikationschef på Väderstad AB.
Mjölby är inte ensamt om de här idéerna. I Skånska Bjuv finns ett projekt med Findus, regionen och kommunen om ett "Food Valley of Sweden", inspirerat av ett holländskt projekt i Wageningen.