Klara riktlinjer mot hedersförtryck

Ett mer samordnat grepp mot hedersförtryck. Det ville läraren Marléne Stenman ha. Nu har kommunen tagit en handlingsplan.

Mjölby kommun har nu tagit ett samordnat grepp mot hedersförtryck genom en ny handlingsplan. Bilden är tagen vid en manifestation till minne av Fadime Sahindal som blev mördad 2002.

Mjölby kommun har nu tagit ett samordnat grepp mot hedersförtryck genom en ny handlingsplan. Bilden är tagen vid en manifestation till minne av Fadime Sahindal som blev mördad 2002.

Foto: Staffan Claesson/TT

Mjölby kommun2019-12-30 07:00

För två år sedan skrev hon ett medborgarförslag om en mer "samlad strategi" för att det inte räcker med "öar av insatser" som bland andra hon själv gjort i sitt arbete.

Som lärare på vårdprogrammet på gymnasiet har hon under flera år kommit i kontakt med unga flickor som utsatts för begränsande förtryck från den egna familjen, föräldrar, bröder och övrig släkt. Hon har även engagerat sig för flickor som försvunnit från skolan sedan de förts ur landet för att giftas bort.

– Jag såg att vi skulle kunna samverka mer för att aktivt arbeta med de här frågorna, och agera när risker för hedersförtryck och våld upptäcks, säger Marléne Stenman. 

Hon menar att det inte bara är socialtjänstens sak, utan att alla har ett ansvar att gripa in när man ser sådana tendenser. 

Handlingsplanen har arbetats fram av en arbetsgrupp från flera förvaltningar. Marléne Stenman har själv fått vara med och kommentera utkastet till program, i egenskap av starkt engagerad och en av de mest kunniga i Mjölby om dessa frågor. Hon är även engagerad i föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon håller ett öppet föredrag på Kungshögaskolan 20 januari.

Curt Karlsson, L-politiker som också är engagerad i hedersfrågor, är nöjd med handlingsplanen men menar att värdet av den kommer att prövas när den tillämpas.

– Det finns svårigheter. Det är ju lättare att undvika att se och därmed slippa handla, säger Curt Karlsson och menar att det hänger på enskilda medarbetare som möter ungdomar i kommunala verksamheter.

Men nu har de en handlingsplan till stöd för hur de ska agera.

I planen fastställs ansvarsfördelningen mellan förvaltningarna. En samverkansgrupp ska inventera utbildningbehov, följa upp och ge råd internt och samverka med externa aktörer. Att utöka kunskapen bland medarbetare och deras chefer nämns särskilt.

Marléne Stenmans önskan är att det ska finnas särskild personal som jobbar med de här frågorna.

Hur kommer man åt förövarna, som har en annan värdegrund än den som skolan representerar?

– Jag tror på tydlighet gentemot dem om att hedersnormerna om att kontrollera och begränsa flickor strider mot svensk lagstiftning, säger Marléne Stenman. 

– Det är inte bara i muslimska hem som det förekommer förtryck och våld, även om det ju är den förekomsten som utlöst debatten om hedersvåld, menar Curt Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!