Socialministern besökte seniorer i Mjölby

Det blev en speciell fika för seniorerna på Tunet i Mjölby när de fick socialminister Lena Hallengren bredvid sig till kaffet.

Socialminister Lena Hallengren lyssnar till besökarna på mötesplatsen Tunet i Mjölby.

Socialminister Lena Hallengren lyssnar till besökarna på mötesplatsen Tunet i Mjölby.

Foto: Fredrik Palmqvist

Mjölby kommun2019-10-25 16:30

Efter att ha fått besök av statsminister Stefan Löfven förra året var det dags för Sveriges socialminister Lena Hallengren att hälsa på mötesplatsen Tunet i Mjölby. Tillsammans med mötesplatsen Prästliden hade ett trettiotal seniorer samlats på Tunet, vars viktigaste uppgift är att få människor att umgås, menar Elisabeth Börjesson, vårdbiträde på Mjölby kommun.
— Jag tror att ensamhet är den nästa stora folksjukdomen. Därför är det så bra med såna här mötesplatser. Vi har öppet sex dagar i veckan, där vi lagar middag tillsammans på söndagar. Det är väldigt uppskattat, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren var också inne på mötesplatsernas betydelse för äldreomsorgen.
— Det är både ett skäl till att bryta ensamhet och men också att ha roligt. Man vill hitta på kul saker även om man inte har jobb eller familj på orten. Man vill kunna mötas och underhålla det sociala, säger Lena Hallengren och fortsätter.

— Och de som driver verksamheten har ett otroligt hjärta. De ser människor med behov, inte bara äldre som man ska öppna dörren för.

Efter kaffet kunde publiken ställa politiska frågor och funderingar till socialministern. Frågorna rörde dels vem som bär ansvar när medicinen tar slut, hur man ska höja undersköterskornas status, om det bör satsas på läkarsekreterare och det ofrånkomliga Brexit.
— Jag har funderat på hur Brexit ska påverka oss, säger Inghild Larsson.
Fick du svar?
— Ja, jag tycker att jag fick lite svar. Jag är nöjd med dagen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!