– Vi upplever att det har blivit mer träffar vid parkeringen vid Depot den senaste tiden, nästan varje helg, säger Camilla Axell som är fältsekreterare på Mjölby kommun.

Att bilintresserade ungdomar möts i Mantorp är inget ovanligt, men fredagens så kallade "bilträff" var ovanligt stor. Enligt Camilla syntes ungdomar från 13 års ålder upp till 25 på parkeringen för att umgås och festa tillsammans ­– en del av ungdomarna kom så långt som från Värmland och Stockholmsområdet. Polisen gjorde i helgen bedömningen att det totalt var omkring hundra bilar i rörelse.

– Det var mycket alkohol, det var det. Vi gick runt och pratade med ungdomarna och såg till att de mådde bra och att de kom hem om de ville det.

Artikelbild

| Jonathan Clarmo och Camilla Axell försöker att synas så mycket som möjligt ute på dagtid för att skapa goda relationer med unga i kommunen.

Fältsekreterarna i Mjölby hade i förväg varit i kontakt med flera elever ute på skolorna som skulle dit. De försöker i sitt förebyggande arbete att prata med föräldrar genom föräldramöten, men för att bättre nå ut med information har de också under en tid arbetat mer med sociala medier som Instagram, Snapchat och Facebook. Fältsekreterarna vädjar nu också till föräldrar att vara på plats eller kika förbi vid Depot på fredag- och lördagskvällar när det samlas många barn där.

– Vi vill verkligen uppmana föräldrar att vara jobbiga och ställa frågor till sina barn om vart de ska på kvällarna och vad de ska göra där. Det är inte ovanligt att en förälder tror att deras barn är någon annanstans när vi ringer dem och berättar var de håller hus.

Insatserna från kommunens fältsekreterare är i nuläget riktade från 13 års ålder och upp till 20. Men från och med i höst kommer deras arbete att rikta sig mot barn i så låga åldrar som 10-åringar.

– Det är kaos redan i årskurs sex. Vi känner att när vi träffar en del i sjuan så har det redan gått utför, vi måste därför jobba med att skapa bra relationer mycket tidigare, förklarar Camilla.

Artikelbild

| Polis, fältsekreterare och nattvandrare fanns på plats i fredags när omkrig 100 bilar och ett okänt antal personer samlades på Depots parkering.

– Det kanske är en rolig grej för de äldre att hänga vid Depot, men de små ska ju inte vara där. Man kan förstå att de små tycker det är häftigt att vara med de äldre, men det bekymrar verkligen oss.

Centrumledaren för Depot Mantorp, Thobias Lindqvist, vill inte kommentera fredagens samling på deras parkering något närmare, utan ser tillströmningen av ungdomar till platsen endast som ett bevis på att läget vid E4:an skapar förutsättningar för många att mötas just där. Enligt uppgift fick centrumets vaktmästare hantera en omfattande nedskräpning på området under lördagen.