80 000 truckar får nytt stål i Mjölby: "Det är en jättesatsning"

Tillverkning av stål står för en stor del av Sveriges koldioxidutsläpp. På Toyota i Mjölby vill man dra sitt strå till stacken för att bidra till minskad miljöpåverkan när stålet i 80 000 truckar nu ska bytas ut.

För två år sedan startade Toyota Material handling ett program för att minska företagets koldioxidutsläpp. Först ut att byta ut stålet mot ett mer miljövänligt är handtruckarna.
"Det är roligt att den produkt som vi började tillverka i Mjölby hamnar i fokus igen", säger kommunikationschef Jonathan Strömgren.
Camilla Åkerman och Malin Ragneby håller med.

För två år sedan startade Toyota Material handling ett program för att minska företagets koldioxidutsläpp. Först ut att byta ut stålet mot ett mer miljövänligt är handtruckarna. "Det är roligt att den produkt som vi började tillverka i Mjölby hamnar i fokus igen", säger kommunikationschef Jonathan Strömgren. Camilla Åkerman och Malin Ragneby håller med.

Foto: Jesper Friman

Mjölby2025-03-20 15:00

Sedan 1952 har BT tillverkat handtruckar i Mjölby. Tekniken har utvecklats och företaget har bytt namn till Toyota Material Handling. Men precis som för 70 år sedan är stål den viktigaste råvaran i tillverkningen.

För två år sedan startade företaget ett program för fossila produkter.

– Vi började med att fokusera på stål för den produktionen har en enorm påverkan på våra koldioxidutsläpp. Våra truckar består av mycket stål och är därför enklast att byta ut för att få största effekt, säger hållbarhetsdirektör Malin Ragneby.

undefined
Camilla Åkerman är programchef för fossilfri produkt på Toyota Material Handling. "Vi börjar att byta ut till miljövänligt stål under mars. Vi har ett lager med det äldre stålet som vi inte vill kasta. Det är mer miljövänligt att göra slut på lagret."

Toyota beslutade att köpa in så kallat Zero Steel. Stålet är tillverkat i Borlänge av återvunnet stål från USA och ska enligt tillverkaren SSAB:s egna siffror minska koldioxidutsläppen med 77 procent jämfört med traditionellt varmvalsat stål. Under mars börjar Toyota successivt ersätta det tidigare stålet med det mer miljövänliga.

– Eftersom handtruckarna tillverkas i stor mängd, cirka 80 000 per år, är detta en jättesatsning. Inom företaget har vi målet att minska utsläppen och det här är det första projektet vi genomfört, säger programchef Camilla Åkerman.

undefined
"Att vi hämtar det återvunna stålet från USA är en tillfällig lösning, men det blir mer miljövänligt när materialet kommer från Europa", säger hållbarhetsdirektör Malin Ragneby.

Stålet anländer till fabriken i Mjölby på rullar, där det formas, pressas och målas. Slutresultatet blir gafflar och bröstplåtar till handtruckarna. 

Leverantören SSAB står enligt EU:s statistik för hela 13 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. 

– Stålindustrin är en verksamhet som har stor påverkan och där det krävs framsteg för att nå klimatmålen. Samtidigt anser vi att SSAB är ett föredöme inom stålindustrin när det gäller hållbarhet, säger Camilla.

undefined
Handtruckar som är klara och väntar på att levereras till kund.

Som kund har företaget möjlighet att påverka sina leverantörer genom att efterfråga bättre material menar hon.

– Med våra miljömål blir det naturligt att vi efterfrågar miljövänligt stål.

Frakten av stålet sker på båt från USA. Fartyget drivs av biobränsle, vilket minskar den miljöpåverkan som transporten annars skulle ha. Från och med 2026 kommer stålet att hämtas från Europa och tillverkas i Oxelösund. 

– Att vi hämtar det återvunna stålet från USA är en tillfällig lösning, men det blir ännu mer miljövänligt när materialet kommer från Europa, säger Malin.

undefined
Camilla Åkerman visar de bröstplåtar som ska tillverkas av det nya mer miljövänliga stålet.

Kommer fler produkter att få koldioxidreducerat stål?

– Nästa steg kommer, men vi har inte bestämt vilken truck eller komponent det blir.

Blir det dyrare att köpa era truckar med det nya stålet?

– Det blir några procent dyrare att tillverka trucken. För kunden blir priset marginellt högre, säger Malin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!