– Vi har sett bristande rutiner. Det har funnits en osäkerhet om vad som är tillåtet och inte tillåtet, säger AnnKristin Rådberg, chef för Service- och teknikförvaltningen.
Kommunen polisanmälde en stöld förra hösten.
Något avsked blev aldrig aktuellt för den misstänkte personen sa upp sig själv.
I efterdyningarna till denna händelse fick Service- och teknikförvaltningen ett anonymt brev.
Det innehöll en rad anklagelsepunkter om oegentligheter på en av förvaltningens tre driftenheter.
Anklagelserna handlade om allting från att personal hade tagit bonnpermis från jobbet i flera timmar till att det olovandes hade lånats hem släpkärror och verktyg. Även allvarligare saker.
Beskyllningarna sträckte sig flera år bakåt i tiden.
När brevet blev känt för förvaltningsledningen hölls snabbt ett möte med all personal på driftenheten.
Det var dagarna före jul.
– Jag vill minnas att mötet hölls samma dag som brevet kom. Vi ville att personalen skulle få information direkt från oss och inte höra om det på omvägar, säger AnnKristin Rådberg.
Det gavs besked om en utredning och en sådan har gjorts internt av kommunen och redovisats för berörd personal.
Några förseelser av den arten att det föranlett polisanmälningar har inte upptäckts.
Ej heller har några arbetsrättsliga åtgärder vidtagits.
Enligt vad som uppgetts för tidningen från en initierad källa finns en besvikelse bland anställda att det aldrig blev någon extern utredning.
Det förespeglades personalen en sådan på det första stormötet.
-– Det stämmer att vi först funderade på en externutredning. Efter en analys tillsammans med kommunledningen efter julledigheten så bestämde vi oss för att göra en internutredning, kommenterar AnnKristin Rådberg.
Hon nämner att hon hade diskussion med både kommunchefen, personalchefen och Tekniska nämndens ordförande om hur utredningen skulle göras och vilket som skulle ge det bästa resultatet.
Varför begränsade ni det till en intern utredning?– Det fanns inga anklagelser mot oss i förvaltningsledningen och vi räknade också på vad det skulle kosta med en extern utredning och vad nyttan skulle bli. Vi såg inget behov av att gå in och titta på fakturor eller E-post utan behovet var mer att sätta sig ner och diskutera med personalen.
Utredningen har sedermera presenterats för personalen.
Därefter har det med olika personalgrupper diskuterats förslag till tydligare regler för hela förvaltningen, inte bara på den aktuella driftenheten.
– Vi har velat ha en dialog med alla enheter.
Det verkar bland anställda finnas en uppfattning att ni från ledningen har slätat över det som har hänt och inte tagit det anonyma brevet på tillräckligt stort allvar. Din kommentar till det?– Det tror jag inte kommunens andra förvaltningar håller med om. De har sett hur mycket tid vi har lagt ner på detta. Vi har ingenting att tjäna på att inte en gång för alla reda ut det som anonymt har påståtts. Vår ambition har varit att gå till botten med allting, svarar AnnKristin Rådberg.
När kommer de tydligare reglerna?– Målsättningen var att det skulle bli klart före sommaren, men tyvärr så har det inte hunnit tagits upp för diskussion på alla arbetsplatser på förvaltningen ännu. Därför får det formella beslutet tas i augusti.