"Årets Östgötakock" ska koras igen – i Mjölby

Efter tre års uppehåll är det i höst dags för en ny "Årets Östgötakock" att koras.

Årets Östgötakock 2017 Jonas Alvin på Stångs Magasin.

Årets Östgötakock 2017 Jonas Alvin på Stångs Magasin.

Foto: Pressbild

Mjölby2020-08-29 07:00

Lördag 17 oktober kommer fyra utvalda kockar att få tävla om titeln "Årets Östgötakock 2020" när de lagar för-och varmrätt med lokala råvaror. Tävlingen arrangeras av Östgötamat i samarbete med Mjölby stads 100 års jubileum och Svenska Kockars förening.

– Vårat syfte är att man ska få kunskap om de råvaror som finns i länet. Att testa dem och laga nya rätter som man sen kan servera på sina restauranger, säger Louise Ridderström på Östgötamat.

I år kommer kockarna att tävla i Dackeskolans lokaler och för att anpassa tävlingen efter pandemin så kommer den att livesändas. 

– För Mjölby kommun är det jättekul att det här blir av. Idéerna har ju funnits sen i våras, men sen har vi inte riktigt vetat vad det skulle bli av det, säger Annelie Ahlström Landsbygdssamordnare på Mjölby Kommun.

Kockarna bland annat få jobba med "wastefood", alltså andrahandsmatvaror. Tävlingsledaren Thomas Collin på Svenska Kockars förening tror att det kan bli en utmaning för kockarna.

– Kockar är ju lite kräsna, broccolin ska vara rak, grön och får inte se si eller så ut. Och det ska vara snyggt på tallriken, nu kanske de får tänka om lite, säger Thomas Collin.

I huvudrätten kommer kockarna få använda sig av naturbeteskött från Östergötland. I tävlingen kommer de även få hjälp av några av Dackeskolans elever som kommer att få vara "Commis" och assistera kockarna.

Vinnaren kommer att utses av en jury. 2017 vann Jonas Alvin på Stångs Magasin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!