Det tycks inte ens vara självklart vem som ska ta ställning till om brott har begåtts. De mail och andra diarieförda handlingar, som Corren fått ta del av via Arbetsmiljöverket, ger en splittrad och motsägelsefull bild.
De visar bland annat att en av de läkare, som kommunen själv anlitade, helhjärtat delar de uppfattningar som kommer fram i brottsanmälan.
Ulf Flodin, överläkare vid Arbets- och miljömedicinska kliniken, är mycket kritisk till hur kommunen agerade. Han tar exempelvis upp att den rapport, som visade att förskolan var fuktskadad, kom bort i den kommunala byråkratin.
Personerna, som arbetade på förskolan, exponerades för ogynnsam inomhusmiljö ett år längre än nödvändigt. Det kan ha varit följden av den försumliga handläggningen från kommunens sida, anser Ulf Flodin. Därför uppmanar han Arbetsmiljöverket att ta ställning till om kommunen har begått arbetsmiljöbrott.
Fick inte anmäla
Förskolerektorn Maria Carlsson, som också var arbetsmiljöansvarig, vill göra en arbetsskadeanmälan till Arbetsmiljöverket men får till svar att det är hennes arbetsgivare som måste göra det.
I sin mailkonversation med Arbetsmiljöverket skriver hon bland annat: ”Det är helt oacceptabelt att en hel personalgrupp ska tvingas genomgå detta utan att det inte blir någon typ av markering från Arbetsmiljöverket.
Hon får som svar av biträdande tillsynsdirektör Per Johansson att det inte är Arbetsmiljöverkets uppdrag att söka någon ansvarig eller syndabock.
Skolchefen Lotta Gylling försöker göra en anmälan angående innemiljön på Östergården. Hon skickar in en arbetsskadeanmälan. Men, enligt en tjänsteanteckning, kommer hon och Per Johansson överens om att en sådan inte är nödvändig eftersom de gör bedömningen att det inte är anmälningspliktigt.
Förhör har hållits
Civilutredare och polisens handläggare Cecilia Chressman berättar att förhör har hållits men vill inte gå närmare in på med vem eller vad de har gett. Även Cecilia Chressman vill veta om ärendet faller inom ramen för Arbetsmiljöverkets tillsyn och om verket tänker vidta några åtgärder.
– Vi har inte gjort något i det här ärendet. Det skulle i sådana fall ha varit att ställa krav på att kommunen tar fram en handlingsplan och det har den redan gjort. Vi tar inte ställning till om något brott är begånget, inte ens när det gäller ett arbetsmiljöbrott, svarar Per Johansson när Corren frågar honom.
För närvarande är ärendet hos åklagaren för bedömning hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Jönköping. Dess kammaråklagare Bengt Svensson kan inte säga hur långt ärendet har kommit eftersom han ännu inte har hunnit titta på de senaste delarna av utredningarna.