Anfallsplanen för 2022–2031 fokuserar på tre mål: minska mängden avfall, i första hand återanvända material och minska farligheten i avfallet. Avfall ska ses som en resurs, är devisen.
– Alla måste hjälpa till. Det kostar pengar, men man sparar också, sa Anna-Lena Sörenson, ordförande i tekniska nämnden när hon gick igenom planen på fullmäktiges möte på tisdagen.
Från 2024 tar kommunerna över ansvaret för förpackningsinsamling från FTI. Tidningsinsamlingen tog man över redan från årsskiftet. Men betalningsansvaret ligger kvar på producenterna. Ett annat krav på kommunerna som kommer från staten är hushållsnära insamling av returmaterial. Det gäller från 2027. Hur det kommer att organiseras blir en kommande fråga, enligt Sörenson.
Planen godkändes enhälligt, men några synpunkter lämnades från talastolen. Både Lars-Åke Pettersson (M) och Kristina Post (MP) menade att planen kunde varit mer ambitiös men poängterade att planen är ett "levande dokument" som kan revideras under hand.
– Detta är bara början. Vi kommer att behöva ett nytt mer cirkulärt ekonomiskt tänkande, menade Lars-Åke Pettersson.
– Det är viktigt att ta ställning till vem som ska ta ansvaret för att minska avfallet. Och vem som ska kontrollera, sa Kristina Post och hänvisade till
Förutom ändrade krav på kommunens insamlingsansvar, nämner Anna-Lena Sörenson planerade förändringar på Hulje återvinningscentral.