Avtal ska göra ASM Foods mer miljövänligt

ASM Foods i Mjölby och Tekniska Verken har sedan årsskiftet ett nytt avtal om energileveranser. Det innebär också att avfall från Mjölbyanläggningen tas om hand och blir bland annat biogas.

ASM Foods i Mjölby och Tekniska Verken i Linköping inleder ett samarbete om energi och avfall. Rester från produktionen tas om hand och blir biogas.

ASM Foods i Mjölby och Tekniska Verken i Linköping inleder ett samarbete om energi och avfall. Rester från produktionen tas om hand och blir biogas.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-02-10 21:30

– Vi jobbar mycket med energioptimering och har som mål att bli cirkulära i produktionen, säger tekniske chefen Lars Davidsson på ASM Foods.

Han berättar om ett program som heter "Go4Zero", som innebär fokus på fyra nollor, som han säger.

– Vi strävar efter noll olyckor på fabriken, noll kvalitetsavvikelser, noll förseningar till kund och noll påverkan miljömässigt.

ASM Foods är ett företag som kräver mycket energi, eftersom man arbetar både med att hetta upp råvaror och sedan kyla ned dem. Därför är energieffektiviseringar viktigt.

– Det viktigaste just nu är hur vi tillverkar vår ånga. Vi håller på med en förstudie för att byta energislag, det optimala vore biogas. Men det blir i flera steg, hittills arbetar vi med att byta eldningsolja E01 till RME rapsolja. Vi har redan sänkt oljeförbrukningen med över 30 procent.

Arbetet med energioptimering sker också genom ett 30-tal mätpunkter i fabriken.

– Vi märker engagemanget i produktionen bland de anställda, där det finns stor vilja att bidra. Målet är att vara produktionsmässigt fossilfria i september 2021, säger Lars Davidsson. Och elen är redan hundra procent från vattenkraft redan nu.

När det gäller avfall som kan bli biogas körs produktrester som chokladspill till Tekniska Verkens rötkammare i Linköping. Men även skurvatten och farligt avfall tas genom det nya avtalet om hand av samma företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!