För att minska risken för att svenska köttproducenter ska tvingas nödslakta djur på grund av brist på foder kommer Mjölby kommun att öka sina inköp av svenskproducerad köttråvara, till skolkök och äldremat.
Måltidschefen Marie-Louise Nydahl har fått i uppdrag att räkna på vad ett sådant beslut skulle medföra i extra kostnader. Hon har kommit fram till att det rör sig om 110 000 kronor för årets återstående månader.
På torsdag kommer tekniska nämnden att ha frågan på sitt bord och det väntas bli ett positivt beslut. Pengarna kommer att tas från tilläggsbudgeten.
– Vi har redan i dag väldigt mycket svenskt kött i Mjölbys skol- och äldremat. Med tanke på det läge som svenskt jordbruk befinner sig i efter den extremt torra och varma sommaren tycker vi att det är viktigt att stötta dem, säger Pelle Gustavsson (S), ordförande i tekniska nämnden.
I kommunens kostpolicy finns det dessutom angivet en strävan efter att öka andelen svenskt kött. När det gäller inköp av färsk köttråvara till köken har kommunen en hög andel svenskt. All kyckling är svensk och 98 procent av oberett nöt- och fläskkött kommer från svenska gårdar. Däremot när det gäller charkprodukter som färsbiffar, köttbullar och kåldolmar är bara 77 procent svenskt.
Blodpudding med svenskt blod finns det ingen leverantör av. Och den maträtten vill kommunen inte avstå ifrån eftersom den bidrar til att uppfylla kraven på ett varierat näringsinnehåll.
Några rätter kommer att utgå från menyn i höst, andra kommer att ersättas med rätter med svensk köttråvara.
Oppositionen är också positiv till förslaget.
– Det är inte en dag för tidigt, tycker Mats Allard, moderat ledamot av tekniska nämnden.
Han vill till och med gå ett steg längre och vill ha mer kötträtter på menyn för att stödja svenskt jordbruk.
– Det är en tanke att ha med sig. Vi behöver upprätthålla en god självförsörjningsgrad när det gäller livsmedelsproduktion. Många köttproducenter jag talat med har tappat framtidstron, säger Mats Allard.
Enligt honom går det inte att i en upphandling kräva att maten ska vara producerad lokalt. Däremot kan man ställa krav på att den ska vara producerad i enlighet med de miljö- och hälsokrav som ställs på svensk köttproduktion.
– Det är helt naturligt att de krav vi ställer på vårt lantbruk tillämpas vid inköp, säger Mats Allard.
Pelle Gustavsson menar dock att det rör sig om flera hundra tusen kronor i fördyring på helårsbasis att bara köpa svenskproducerade livsmedel till skola och omsorg.