I ett års tid har Mjölby kommun räknat användare av elljusspåren vid Lundbyvallen, vid Vifolkavallen och på Östgötaleden vid Skogssjön. Nu är turen kommen till att kolla upp användningen av motionsslingorna i Mantorp, Skänninge och Väderstad.
Det återstår att se om de kommer upp i Vifolkas siffror. 43 000 personer har passerat mätaren där under ett år.
– Det är betydligt fler än vi trodde att det skulle vara. Tidigare hade vi noll koll på hur kommuninvånarna använder motionsspåren, säger Magnus Norrbom, kultur- och fritidsstrateg på kommunen.
Några av de räknade kan i och för sig vara rådjur, men han tycker att dessa siffror visar att det är ett stort behov av motionsspår.
– Det finns ju ett kommunalt mål om ökad folkhälsa och för att mäta om vi kan påvisa någon förbättring behöver vi fakta, säger han.
Siffrorna kan också användas för att avgöra var det behövs byggas motionsanläggningar. De kan användas som argument för att anlägga nytt, till exempel när nya bostadsområden planeras.
Det är många som har synpunter på hur spåren sköts och hur det är markerade. Nu får kommunen svart på vitt hur viktiga slingorna är för Mjölbyborna.
I lådorna finns en sändare och en mottagare. Varje gång någon bryter linjen mellan lådorna blir det en registrering. Av siffrorna kan sedan ett dataprogram ta fram kurvor över hur spåret används. Att det är ganska lugnt i skogen mellan klockan 23 och 05 är inte förvånande. Redan klockan sex börjar det hända saker så smått med en topp fram på förmiddagen. Allra flest är det mellan 17 och 19.
– Det skiljer lite mellan de olika spåren. I Lundby är det oväntat många mitt på dagen. Kanske är det anställda på BT som tar en runda på lunchen, tänker Magnus Norrbom.
En gång i månaden läser man av mätarna. Mest för att undvika att det blir fel på dem, att batteriet tar slut eller att signalen blir får svag. Ett tag hade man problem med något fabrikationsfel som gjorde att radiosignalen slogs ut. Men det är åtgärdat nu.
Magnus Norrbom tänker sig fler användningsområden när nästa år har gått. Kanske vill gatukontoret mäta cyklister på kommunens cykelvägar. Och tekiska kontoret har visat intresse för att kolla hur mycket kommunens hundrastgårdar används. Det har kommit in flera medborgarförslag på nya hundparker.
– Det är är ju en betydligt enklare metod än att stå och räkna, säger Magnus.