Privatekonomi är ett viktigt ämne som av någon anledning hamnat lite läroplanens bakvatten. Det tycker i alla fall Olle Ljung och hans lärare Emil Eklund på Kungshögaskolans ekonomiprogram. Intresset för privatekonomi har Olle fått från sin bror som sitter i Unga aktiesparares styrelse i Linköping. Genom honom fick Olle upp ögonen för att starta en skolförening inom ramen för en ny satsning av Unga Aktiesparare.
– Det är inte så mycket privatekonomi i kurserna, oavsett om man läser ekonomi, samhälls eller något annat gymnasieprogram. Vi finns till för att utbilda unga och då har vi möjligheten att bjuda in Ung privatekonomi. Alla på skolan som har ett intresse av olika former av sparande och privatekonomi ska kunna vända sig till oss, säger Olle.
Den första föreläsningen som föreningen anordnade var obligatorisk för alla ettor på Mjölbys gymnasieskolor. Några elever knorrade men de flesta tyckte det var positivt och flera blev intresserade av att lära sig mer.
På frågan om hur Olles egna investeringar och sparande går får jag ett kryptiskt leende.
– Haha! Det går bra, men det jag tänker mest på är att hålla nere mina utgifter, för det är viktigast just nu.
Olles lärare Emil Eklund håller med om att det är för lite privatekonomi i gymnasieskolan.
– Absolut! Nu är jag partisk som ekonomilärare, men jag tycker inte att det är för lite privatekonomi bara på ekonomiprogrammet. Det är ett stort problem att det inte finns mer utbildning i privatekonomi och vad jag nästan skulle vilja kalla grundläggande livskunskap. Att få lära sig betala en räkning eller konsekvenserna av att ta ett telefonlån. Man träffar inte på den kunskapen om man inte får med den hemifrån, för det är inte en del av programmen eller kurserna längre.