Behandlingshem i Mjölby får kritik om ungas medbestämmande

Ett behandlingshem i Mjölby får kritik på två punkter som rör de ungas rätt att få vara med och bestämma.

Mjölby2013-12-22 13:45

Det sker efter en anonym anmälan som pekar ut brister och kräver en oanmäld inspektion. Anmälan riktas mot Hvb Kungsvägen Pandion, det som i dagligt tal går under namnet Vita villan.

Enligt anmälaren är hemmet stökigt med mycket bråk. Polisen har kommit vid flera tillfällen. Anmälaren vill att saken utreds så fort som möjligt och oroar sig för de boende. Även andra källor har kontaktat Corren med fler uppgifter.

Den anonyma anmälan lämnades in 20 november och har inte lett till någon oanmäld inspektion från den granskande myndighetens sida.

Det beror på att det redan görs en omfattande granskning, enligt inspektör Christina Hemborg på Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

I våras gjordes en oanmäld inspektion och en anmäld sådan gjordes i september.

Tagit lång tid

IVO har nu tagit beslut om vad som ska åtgärdas. Att det tagit så lång tid beror på att det har kommit upp följdfrågor, enligt Christina Hemborg.

Båda punkterna, där behandlinghemmet får kritik, rör frågor om ungdomarnas integritet och rättigheten om att få vara med om beslut.

Behandlingshemmet ska se till att samtycke begärs och prövas vid varje enskilt tillfälle som gäller urinprov och utandningsprov vid drogtester.

Larm ska inte ersätta personal. Varje gång ett larm används ska det göras en individuell bedömning, det ska dokumenteras och ungdomarna ska ges möjlighet att ge sitt samtycke.

Det kan också finnas situationer då ungdomarna inte får använda mobiler och datorer, men även då då måste det ske med stöd av vårdnadshavarens och även med ungdomens samtycke, menar Christina Hemborg.

Godtyckliga ingripanden

Myndighetens beslut stöder sig både på socialtjänstlagen, lagen om vård av unga och Barnkonventionen. Hänsyn ska tas till barns vilja i förhållande till dess ålder och mognad. Barn ska inte heller utsättas för godtyckliga och olagliga ingripanden i sitt privatliv.

Om behandlingshemmet får kritik kommer det omedelbart att rättas till, säger Anne-Lie Granroth, chef på Frösunda individ och familj som driver hvb-hemmet i Mjölby.

Hon känner inte till att det ska ha varit stökigt på boendet.

– Att polisen kommer är inte ovanligt med tanke på vilka problem ungdomarna kan tänkas ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om