Det blir nu först förvaltningsrättens och sedan länsstyrelsens sak att avgöra om klagomålen kan tvinga kommunen att göra om detaljplanen som gäller nya bostäder invid Svartån, två stycken åttavånings punkthus mellan Ica och Snickaregatan.
Båda överklagandena riktar in sig på just Bemab-huset och hävdar att det skett fel i handläggningen av ärendet i och med kommunens beslut.
Det ena överklagandet kommer från den så kallade Bemab-gruppen. Där hänvisas till en namninsamling som lämnats in till kommunen där 2 000 Mjölbybor protesterar mot rivningsbeslutet. Gruppens företrädare skriver att detaljplanen inte följer intensionerna i översiktsplanen som talar om att Bemab-huset ska bevaras. Gruppen hävdar att de är sakägare och borde blivit tillfrågade innan beslutet togs.
Byggnadsnämndens ordförande, Kent Kärrlander (S), menar tvärt emot att Bemab-gruppen inte är sakägare.
– Som jag förstår det kan sakägare bara vara fastighetsägare i direkt anslutning till detaljplaneområdet. Däremot kan vem som helst överklaga fel i själva handläggningen av detaljplanen, säger han.
När det gäller namninsamlingen menar Kent Kärrlander att den funnits med i underlaget inför beslutet.
– Protesterna har vägts in i fullmäktiges beslut. Man kan tycka att det är många som är mot rivningen, men de flesta Mjölbyborna vill inte vänta längre på byggstarten. Om 2 000 har skrivit på så är det 20 000 som inte har sagt något, menar han.
Det andra överklagandet kommer från två Mjölbybor som menar att det förelåg jäv när beslutet togs. Att fullmäktiges ordförande även sitter som ordförande i det kommunala bostadsbolaget innebär, menar de, att Bostadsbolaget initierat och varit aktivt i planarbetet.
Frågan om jäv föreligger är överordnad det första överklagandet. Därför kommer den att behandlas i förvaltningsrätten först. Skulle rätten döma enligt överklagan måste detaljplaneprocessen göras om, enligt Kent Kärrlander.
– Troligen finner förvaltningsrätten att det inte föreligger jäv, men först därefter kommer det andra överklagandet att tas upp i länsstyrelsen, säger han.
Beslut där kan sedan överklagas till högre instans.
– Länsstyrelsen har krav på sig att ta ställning inom tre månader, säger Kent Kärrlander som inte är förvånad över att beslutet blev överklagat efter all turbulens som varit kring Bemab-huset.
Sammanlagt kan alltså dessa båda överklaganden försena bygget med ett halvår.