Det handlar om den modell som tekniska nämnden ville prova för att rusta upp skolans gamla och dåliga värme- och ventilationssystem. Man ville satsa på ett så kallat EPC-projekt där entreprenören till ett fast pris åtgärdar fastighetens installationer.
Två anbud lämnades in. Båda bygger på uppvärmning med eldriven bergvärmepump.
Energibesparingen för kommunen handlar om 10 miljoner kronor under den 20-åriga garantiperioden. Majoriteten i tekniska nämnden fick kritik av oppositionen för att man frångick kommunens uttalade policy att använda sig av fjärrvärme där det är möjligt i kommunens fastigheter.
S+C+KD drev ändå igenom upphandlingen och kallade det hela för ett pilotprojekt där man skulle dra lärdom av erfarenheterna av EPC-modellen inför framtida satsningar.
När ärendet kom upp i fullmäktige för ett tilläggsanslag stötte det dock på patrull. M, L och SD krävde återremiss och ny utredning av en utomstående konsult. Denne visade sig såga hela projektet, både miljömässigt och ekonomiskt. Det fick Miljöpartiet att ansluta sig till motståndarna.
På tisdagens fullmäktigesammanträde radade oppositionen upp argumenten:
– Majoriteten struntar i kommunens energiplan. Att spara pengar är inte tillräckligt motiv för att frångå policyn att använda fjärrvärme, menade Curt Karlsson (L).
– Med bergvärme blir det ett kapitalflöde ut ur kommunen. Enligt konsulten blir det dyrare och klimatsämre, enligt Runar Öhman (SD).
– När vi satsade på att bygga kraftvärmeverket litade MSE på att kommunen följer sitt beslut att använda fjärrvärme, ansåg Monika Gideskog (M).
Man kallade projektet för en högrisklösning med tvivelaktigt signalvärde.
Birgitta Gunnarsson (C) och Cecilia Vilhelmsson (S) bedyrade att det inte var frågan om någon kursändring i kommunens energipolitik. Projektet innebär ett bortfall på bara 0,9 procent av fjärvärmeanvändningen.
– Kommunens energi- och klimatplan tar även upp andra saker, bland annat att vi ska satsa på EPC-upphandling för att minska energiförbrukningen i kommunens fastigheter, menade Cecilia Vilhelmsson.
Man pekade på att fjärvärmeanvändningen i kommunen ändå var ökande.
Efter votering stod det dock klart att med Miljöpartiets stöd vann oppositionens förslag att inte godkänna tilläggsanslaget till bergvärmeprojektet.
Nu måste tekniska nämnden återigen granska EPC-anbuden som inkommit.
– Vi måste följa fullmäktiges beslut. Det är en känslig sak att omförhandla en upphandling. Det är en juridisk fråga. Vi måste granska frågan om uppvärmningssystemet redovisats separat i anbuden. Vi hoppas att vi kan lösa det utan att göra om hela upphandlingen, säger tekniska nämndens ordförande Pelle Gustavsson som har svårt att dölja sin besvikelse.
Han satt med som åhörare under fullmäktigesammanträdet och tyckte att debatten missade det som han ser som grunden för projektet, nämligen att prova ett nytt sätt att lösa en nödvändig ombyggnad av en kommunal fastighets energianvändning. Och som dessutom sparar pengar som kan användas till annat i kommunen.
– Det här är inte i första hand ett miljöprojekt. I första hand ska det optimera driftskostnaden av fastigheten.
Han menar dock att det kan bli ett miljöprojekt. Elförsörjningen skulle kunna ske genom solceller på skolans tak.
– Då skulle det verkligen bli låga koldioxidutsläpp.
Och om elpriserna stiger kraftigt som vissa tror, kan det bli en bra affär för Mjölby kommun, tror han.
Trots oenigheten inom den styrande majoritetsgruppen i stadshuset är det ingen iskyla, enligt kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson.
– Vi har ett bra samarbetsklimat och det kommer att fortsätta. Vi var oense i just den här frågan.