Bilbesiktningsbranschen avreglerades 2010 och ett antal konkurerande aktörer släpptes fram. Torbjörn Pihl är marknadschef på Besikta som med sina 77 stationer är ett av de största besiktningsföretagen i Sverige.
– Jag kan inte påminna mig något liknande fall. Vi har gjort allt enligt reglerna, och det handlar om bestämmelser som är samma i hela EU, säger Torbjörn Pihl.
Han vill inte kommentera tvisten mellan Besikta och Björn Ribers utan hänvisar till Swedac, den statliga myndighet som ackrediterar besiktningsföretag och kontrollerar att de följer bestämmelserna.
I avgastestet varvar man upp motorn till maxvarv, först långsamt för att kontrollera var bilen avreglerar varvtalet, det vill säga var motorns inbyggda skydd för övervarvning slår till. Sedan snabbt gaspådrag till maxvarvet för att mäta partikelhalten.
– Alla bilfabrikanter säger att fordonen klarar det här testet. Det åligger oss att utföra denna mätning på dieselbilar, säger Bengt Nyström, som är kvalitetsansvarig på Besikta.
Men han medger att det inte är ovanligt att kunderna reagerar negativt på hur testet går till. Att stå bredvid och bevittna att någon rusar motorn på bilen kan vara jobbigt.
– Kunden är inte van vid att den egna bilen hanteras på det sättet. Det händer att folk klagar, säger han.
På Transportstyrelsen jobbar Mats Nygren som utredare med frågor om kontrollbesiktning. Han har inte uppfattningen att det är vanligt med motorskador efter detta test.
– Vi har inte fått några rapporter om det, säger han.
Stationschefen på Besikta i Mjölby skriver i ett mejl till Björn Ribers att "kvarstår vårt erbjudande att vi skaffar en begagnad turbo".