– Vi har haft samråd med Svenska kraftnät. Men när det gäller just den här stolpen som kallas nummer 590 så skedde det ett misstag och det har kraftbolaget erkänt och beklagat, säger Jenny Asp-Andersson som är chef för den gemensamma miljöförvaltningen i Mjölby och Boxholms kommuner.
Vid en inspektion av platsen där stolpe 590 står kunde hon konstatera att det var torrt i marken och att diket intill stolpen var uttorkat, men att växtligheten tydde på en fuktig miljö.
Inspektionen ledde till att Jenny Asp-Andersson beslutade att inte vidta några åtgärder. Beslutet tog hon på delegation från nämnden, vilket innebär att det är ett tjänstemannabeslut i stället för ett politiskt beslut.
– Jag gjorde bedömningen att det räckte med ett delegationsbeslut. Beslutet är ju också möjligt att överklaga, vilket också skett, konstaterar hon.
Att stoppa användningen av kreosot är inte möjligt för kommunen. Miljönämnden har bara kunnat godkänna bruket av slipers, men med den förutsättningen att man samråder om utformningen av de markfundament som ligger mindre än 100 meter från brunnar eller 30 meter från ytvatten.
– Svenska kraftnät har gjort mätningar av hur kreosot sprider sig och konstaterat att spridningen är långsam och begränsad. Det är möjligt att följa upp detta, säger Jenny Asp-Andersson.
Hon håller med om att kreosot är ett obehagligt ämne, men att man användningen begränsas med restriktioner
– Läser man Svenska kraftnäts utredning av ämnets spridning så bör oron minska, tror hon.