Det var i början av sommaren som Björn Ribers kontrollbesiktigade sin Peugeot-skåpbil på Besiktas filial i Viringe. Bilen är utrustad med en turbodiesel som kontrolleras med avseende på utsläpp av partiklar – hur mycket sot som avgasreningen släpper igenom.
Testet går till så att motorn varvas upp till bilens maxvarvtal. En sond instucken i avgasröret mäter rökens egenskaper. På nyare dieselbilar ersätts mätningen med att besiktningens dator kopplas till bilens dator och söker efter felkoder.
– Den som utförde besiktningen gjorde ett handhavandefel, säger Björn Ribers som tillsammans med ett par andra personer stod intill och tittade på.
Och framför allt hörde på.
– Det bara vrålade om bilen, säger Björn som kastade sig fram och skrek åt besiktningsmannen att avbryta mätningen.
Mätaren hade inte gett något utslag alls och det visade sig att sonden åkt ur avgasröret och låg på marken. Slangen var helt enkelt för kort. Testet fick göras om efter att bilen flyttats något, mätningen visade då på godkänt.
Bilen gick att köra från platsen, men Björn hörde direkt att motorn inte lät som den skulle. Den hade inte heller sin gamla dragvilja. Elektroniken slog ifrån turbon och bilen gick dåligt.
Nu börjar en lång sommar av ordväxling mellan Björn och Besikta i Mjölby, som även inbegriper samtal med Transportstyrelsen. Till slut har han kopplat in en advokat.
Björn ringde och besökte företaget flera gånger, men chefen var på semester.
– De lovade att höra av sig, men de ringde aldrig. Till slut kom det ett brev.
Besikta har låtit en verkstad titta på bilen. Inget fel på motorn har upptäckts, turbon däremot är man beredd att ersätta med en begagnad, liksom verkstadens undersökningskostnader.
– De vill ge mig ett turboaggregat i handen. Ett skambud, menar Björn som fått en offert från en annan verkstad på 15 000 kronor för att byta turbon, då ingår även arbetet.
– Det är småpengar för Besikta. Men en stor summa för en pensionär som jag, säger han.
Under tiden har bilen står på gården till en verkstad i Mjölby och väntat på att bli reparerad.
Björn Ribers motsätter sig inte att testet gjordes. Han är väl medveten om de regler och direktiv som besiktningsföretagen har att följa. Han har skaffat fram Transportstyrelsens författningssamling där det står i detalj hur opacitetsmätningen ska ske. Han menar att det är uppenbart att företagets anställde gjort fel.