Byggelever om krisen i branschen: ”Det är såklart nervöst"

Byggbranschen i Sverige är i kris med varsel och uppsägningar. Under januari varslades 884 personer inom sektorn, en ökning med 21 procent jämfört med föregående år. Det är en osäker arbetsmarknad som eleverna i årskurs tre på byggprogrammet möter när de snart tar examen.

Aila Grundström och Åke Beckman kan tänka sig att jobba med något annat än bygg, men helst är det byggbranschen som gäller. "Det skulle kännas som jag kastat bort tre års utbildning om jag tar ett annat jobb", säger Åke.

Aila Grundström och Åke Beckman kan tänka sig att jobba med något annat än bygg, men helst är det byggbranschen som gäller. "Det skulle kännas som jag kastat bort tre års utbildning om jag tar ett annat jobb", säger Åke.

Foto: Jesper Friman

Mjölby2025-03-05 20:00

Varsel, uppsägningar och konkurser. Byggbranschen är inne i en svacka och allt fler av Byggnads (Svenska Byggnadsarbetareförening) medlemmar går utan arbete. Enligt Arbetsförmedlingens statistik varslades 884 personer inom byggsektorn i Sverige under januari. Det är en ökning med 21 procent jämfört med 2024.

Det är den verklighet som eleverna i årskurs tre på byggprogrammet möter när de lämnar gymnasiet om några månader.

– Jag valde byggprogrammet för att jag inte gillar att plugga. Jag ville komma ut i jobb ganska snabbt, säger Åke Beckman som går sista året på Dackeskolan.

undefined
Aila Grundström och Åke Beckman kan tänka sig att jobba med något annat än bygg, men helst är det byggbranschen som gäller. "Det skulle kännas som jag kastat bort tre års utbildning om jag tar ett annat jobb", säger Åke.

Åke har varit ute på praktik på olika byggföretag i Vadstena under utbildningen, senast i höstas. Frågan om en byggbransch i kris känner han igen.

– Större företag har varit tvungna att varsla och även mindre företag har färre jobb. Som det ser ut nu kommer jag inte att få jobb på någon av de praktikplatser jag varit på tidigare. Vi har praktik senare i vår och då hoppas jag att det kan leda till ett jobb. Lite orolig blir jag inför framtiden. Samtidigt är jag inte nervös, för det löser sig säkert på ett eller annat sätt.

Även Aila Grundström valde byggprogrammet efter årskurs nio för att hon ville komma ut i jobb så snabbt som möjligt efter avslutad utbildning.

– Jag minns inte hur arbetsmarknaden såg ut när jag valde gymnasiet, men man fick höra att byggprogrammet var en utbildning där man lätt får jobb efter studenten.

undefined
Under Simon Björnells senaste praktik var han med och byggde det nya centralköket i Vadstena. Det är ännu inte klart var han ska göra sin nästa praktik i vår.
undefined
Simon Björnell, Aila Grundström och Åke Beckman studerar till snickare på Dackeskolans byggprogram. "Jag minns inte hur arbetsmarknaden såg ut när jag valde gymnasiet, men man fick höra att byggprogrammet var en utbildning där man lätt får jobb efter studenten", säger Aila.

Aila gjorde sin praktik på ett byggföretag i Mjölby under hösten. Hon trivdes bra och hoppas att få komma tillbaka i vår på ytterligare praktik.

– Under praktiken byggde vi kontor och gjorde olika byggjobb hos privatpersoner. Jag försökte få jobb på sportlovet på företaget, men då gick det inte. De hade inte tillräckligt med jobb för att kunna anställa mig. Det är såklart nervöst inför studenten. Men det kan hinna ändra sig och då kan det gå snabbt.

Aila och Åke kan tänka sig att jobba med något annat om de inte får jobb inom byggbranschen, även om byggjobb är deras första prioritet. Klasskompisen Simon Björnell är inne på samma spår.

undefined
Aila Grundström , Åke Beckman och Simon Björnell går på Dackeskolans byggprogram. Om några månader tar de studenten.

– Finns det inga jobb får man försöka att hitta något annat. Det finns sidospår inom bygg, till exempel fabriker som bygger prefabricerade väggar. Man kan jobba på fabrik också, Toyota söker ofta folk. Men om jag får drömma vill jag bygga villor och sommarstugor. Såna byggen är roliga.

Bengt-Erik Yngve berättar att ansökningsperioden till gymnasiet precis avslutats. Byggprogrammets tjugo platser på Dackeskolan ser ut att fyllas även i år.

– Eftersom det är lågkonjunktur kanske man tänker att elever inte vill söka till byggprogrammet. Men tittar man på vårt söktryck är det högt även i år. Det är vi glada för och det är bra att eleverna har framtidstro.

undefined
"Man ska inte stirra sig blind på hur konjunkturen ser ut den dagen man ska söka till gymnasiet, utan istället fundera på vad man vill jobba med i framtiden", säger Bengt-Erik Yngve, lärare på Dackeskolans byggprogram.

Han menar att det är svårt att förutse hur byggbranschen ser ut för de som söker till gymnasiet i år.

– För de som börjar till hösten kan det se helt annorlunda ut när de slutar om tre år och ett halvt år. Man ska inte stirra sig blind på hur konjunkturen ser ut den dagen man ska söka till gymnasiet, utan istället fundera på vad man vill jobba med i framtiden. Det är värre för de som går ut till sommaren. Som det ser ut nu blir det tufft att komma in på arbetsmarknaden. Det är sorgligt, för det är jätteduktiga elever som nu kan hamna i arbetslöshet, säger Bengt-Erik Yngve.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!