Cajsa vill lära andra om livet med diabetes

Cajsa Björkman, 15, lever med sjukdomen diabetes dygnet runt, alla dagar. Hon strävar efter att inte låta sjukdomen ta över. På lördag medverkar hon på galan för att samla in pengar till forskning.

Mäter. Cajsa Björkman har hjälp av utrustningen som mäter hennes blodsockernivå dygnet runt.

Mäter. Cajsa Björkman har hjälp av utrustningen som mäter hennes blodsockernivå dygnet runt.

Foto: Jenny Eriksen

Mjölby2018-04-11 17:58

– Jag försöker tänka så här, att jag ska vara Kajsa, som har diabetes. Inte diabetikern Cajsa.

Så säger hon när hon ska beskriva sitt förhållande till den sjukdom som hon fick då hon var sex år, och som hon alltid kommer att få leva med. Trots att diabetes är en sedan länge känd sjukdom, finns inget botemedel.

Varje dag dör fem personer i Sverige med diabetes som underliggande sjukdomsorsak, enligt Diabetikerförbundet. Det är avgörande att hålla sjukdomen under kontroll och medicinera.

Cajsa har en mätare fäst vid kroppen och en mätare som hon bär med sig, alltid, alla dagar. Mätaren på kroppen känner av nivån av insulin (blodsocker) i hennes kropp och larmar om blodsockret blir för högt eller lågt. Båda lägena kan vara farliga, i värsta fall livshotande.

Cajsa har diabetes typ 1, då kroppen av hittills okänd anledning slutar att bilda insulin. På sikt leder sjukdomen till en total brist på insulin och den som är sjuk måste tillföra insulin med sprutor. Cajsa Björkman tar runt sju sprutor varje dag.

– Jag gör det med automatik. Jag tänker inte på det, jag bär alltid med mig min mobil, min mätare och min spruta, säger hon.

Samtidigt, konstaterar hon, begränsar sjukdomen henne. Allt hon gör, allt hon äter, hur hon mår, vad hon tänker på – allt avspeglas i blodsockernivå. Och hon kan inte vara så spontan som hon skulle önska ibland.

– Om jag till exempel ska sova över hos en kompis så kan jag inte bara göra det. Jag måste se till att jag har med extra nålar, extra insulin, druvsocker… Det är som om jag alltid har dubbelt så mycket saker med mig som alla andra.

Av de första sjukdomsåren minns hon inte så mycket. Och kanske var det bra att hon fick diagnosen redan som liten; nu lever hon med den och accepterar den.

– Det är inte så stor mening med att vara arg över att jag är sjuk, säger hon.

Samma inställning har Cajsas pappa Pär Björkman, en av arrangörerna av galan som äger rum 14 april för att samla in pengar till Barndiabetesfonden. På galan spelar fem band, det blir dans och uppträdanden och mat, och alla ställer upp ideellt. För sex år sedan arrangerades den första galan som drog in 22 000 kronor.

Han är frustrerad över att forskningen ännu inte har lyckats finna ett botemedel mot diabetes. För den som inte själv är sjuk, eller har en sjuk person i sin närhet, kan sjukdomen kanske te sig rätt harmlös; man tar sprutor med insulin och fortsätter så. Pär Björkman ger en helt annan bild:

– Man kan aldrig ta ledigt från den här sjukdomen. Det pågår dygnet runt. Ibland fungerar det bra. Men de nätter då man måste vara uppe tre-fyra gånger per natt för att blodsockret är instabilt, och man inte får ordning på det vad man än gör, då är man trött… Ibland är det oerhört frustrerande, säger han.

Både Cajsa och Pär är överens om att Cajsa nog är den som är lugnast; hon har koll, medan föräldrarna oroar sig mer. De är också överens om att sträva efter att inte ge sjukdomen för stort utrymme i livet.

– Det gäller att inte låta sjukdomen ta över, säger Pär Björkman.

Galan för insamling hålls i Hantverket i Mjölby med start klockan 15 den 14 april. Biljetter kan köpas i förväg genom arrangörernas Facebookgrupp eller lokala näringsidkare eller via medverkande. Under galan kommer Cajsa att berätta om sin sjukdom.

Diabetes typ 1

Vanliga tecken vid typ 1-diabetes.

*Behöver kissa ofta och mycket

*Blir väldigt törstig

*Känsla av att vara ovanligt trött och kraftlös

*Illamående

*Magont

*Luktar aceton ur munnen

*Ser suddigt och får synrubbningar

*Snabb viktnedgång.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om