Förra året skedde flera händelser med smällare i Boxholm. Brevlådor och fönster sköts sönder på nyårsnatten. Det fick Anette Rösarne (L) att skriva en motion till Boxholms kommunfullmäktige om att införa regler.
De flesta kommuner har redan en sådan skrivning i sina lokala ordningsstadgor, men i Boxholm saknades bestämmelser för fyrverkerier.
Beslutet blev att tillstånd krävs inom detaljplanelagt område, med undantag för kvällen och natten på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton då det får ske utan tillstånd mellan kl 18 och 03. Reglerna gäller från valborg i år – fast beslutet togs inte förrän 15 maj.
– Det är bra att det blev inskrivet i ordningsstadgan, fast jag och ett par andra ville att undantaget bara skulle gälla nyårsafton, säger Anette Rösarne som då satt i fullmäktige.
Hennes partikollega Eva Bremer och Therese Leufvén (C) skev en reservation mot beslutet att undanta alla tre aftnarna. De ville ha krav på tillstånd på påsk och valborg.
Mjölby och Ödeshög har liknande skrivningar i sina ordningsregler. I Ödeshög gäller tillståndsfritt från kl 18 till midnatt på påskafton och valborg och till 02 på nyårsnatten. I Mjölby finns ingen starttid men 03 gäller som sluttid för alla tre festtillfällena.
– Det stämmer att det inte finns inskrivet någon starttid, så man får faktiskt skjuta raketer redan på morgonen. Vi får väl hoppas att folk använder sitt sunda förnuft, säger Mia Högberg, kommunikatör på Mjölby kommun.
Anette Rösarne menar att beslutet att skriva in regler i ordningsstadgan kan få människor att tänka sig för en extra gång. Men att det skulle ta bort risken för sönderskjutna brevlådor tror hon inte.
– Det går nog inte att reglera bort. Det är upp till varje person att skärpa sig och följa de bestämmelser som finns, säger hon.
Hon menar att beslutet i fullmäktige var ett första steg mot att ta bort pyrotekniken helt.
– Jag tror att det är bättre att satsa på laserfyrverkeri, som flera kommuner har gjort. Då tror jag att alla invånare kan njuta av nyårsafton, säger Anette Rösarne, som avgick från fullmäktige under året men sitter i lokala styrelsen för pensionärsorganisationen PRO.