Dags att servera guld?

Dackeskolan fortsätter sin tradition att tävla i köket. Två elever på livsmedelsprogrammet åker till gymnasie-SM i nästa vecka.

För öga och gom. Måltiden ska vara en skönhetsupplevelse. Marie Rönnlöf är tjejernas mentor.

För öga och gom. Måltiden ska vara en skönhetsupplevelse. Marie Rönnlöf är tjejernas mentor.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2016-03-08 06:00

Att vara servitör har inte varit det mest statustyngda yrket. Men någonting har hänt de senaste åren. Det räcker inte med att kunna hälla upp vin i ett glas. Serveringspersonal måste kunna redogöra för vinets egenskaper, ursprung och innehåll – och om det kan utgöra ett hot mot kundens allergier eller intolerans. I takt med att konsumenternas kunskap ökar måste personalen kunna leverera faktakunskap.

Alexandra Cato från Linköping och Mimmi Collin från Åtvidaberg går tredje året på Dackeskolans livsmedelsprograms serveringsgren. De ser tävlandet som en viktig del av utbildningen. Själva deltagandet i SM blir också en del av deras examensarbete när de går ut i vår.

– Jag valde att gå på Dacke för att jag ville ha hög kvalitet på utbildningen och för att jag ville tävla. Och så finns det fler kurser här än till exempel på Ljunkan i Linköping, säger Mimmi Collin.

Alexandra håller med och tycker att det är värt allt extra arbete det innebär.

– Vi lägger ner mycket av fritiden på att plugga och öva. Minst en timme per dag, säger hon.

Tävlingen pågår under två dagar och innehåller en rad deltävlingar. Det handlar om praktiska prov, som dekantering, flambering, tranchering och vinprovning. Ett teoriprov ingår också. Sen ska de sköta en middag ihop med ett kocklag.

– Vilket kocklaget blir, och menyn för fem personer, får vi veta först dagen före. Då ska vi välja viner, dukning och hur det ska serveras utifrån den meny vi får, berättar Alexandra.

Det handlar om att ta snabba beslut. Allt bedöms av en jury som satts samman av Visita, en branschorganisation för svensk besöksnäring.

Serveringspersonal i dag måste ha en både bred och djup kunskap om den mat och dryck de levererar till kunden. Inte minst drycker har på senare år blivit en omfattande vetenskap. I dag är det öl som tar över mer och mer – kanske på vinets bekostnad.

Vid sidan av yrkeskategorin sommelier, vinkypare, har även öl specialiserade servitörer. Mimmi hoppar in och jobbar på ölkrogen De Klomp i Linköping. Hon tror att hon efter gymnasiet vill specialisera sig på öl.

Hur förbereder man sig för den här tävlingen?

– Det är att öva öva öva. Och plugga teori. Vi tittar också på Youtube-klipp. Det finns massor med filmer om dekantering och tranchering där, berättar Alexandra.

Deras mentor heter Marie Rönnlöf och började på skolan i höstas. Hon har drivit krog i Norrköping och arbetat på andra skolor i åtta år. På Dacke tycker hon att det finns en stor passion bland de andra lärarna för mat, men framför allt för dryck.

Dackes SM-titlar

Kök

Guld. 2006: Maria Pantzar/Emelie Forsberg, 2008: Mia Bremer/Lina Mohlin, 2009: Anna Skog/Emma Erlandsson, 2011: Rasmus Eriksson/Sigfrid Hanberger, 2012: Frida Forsén/Wilhelm Malmqvist, 2014: Natacha Häll/Elin Engström.

Brons. 2013: Fia Ivansson/Jacob Davidsson.

Servering

Silver. 2012: Emma Johansson/Patricia Johansson, 2014: Rebecca Allard/Amanda Kardell.

Brons. 2013 Emelie Friberg/Chris Supavood.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om