Dags för ny oprövad koalition?

Det finns en uppenbar risk för ett komplicerat läge i Mjölbys stadshus efter valet. Kanske till och med svårare än efter valet 2014 då lösningen blev en oprövad koalition.

Jörgen Oskarsson (S)

Jörgen Oskarsson (S)

Foto: Bänkt Olsson

Mjölby2018-08-30 08:00

– Jag skulle säga att vi är bättre förberedda den här gången. För fyra år sedan överraskade SD:s framgångar. Övriga partiers ovilja att ge dem en vågmästarroll ledde till förhandlingar. De slutade med den här lösningen, säger Jörgen Oskarsson, socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktige och veteran i Mjölbypolitiken.

Han har varit med om tre maktskiften i Mjölbys stadshus. Efter valet 1994 tog S över och Jörgen Oskarsson blev ordförande i kommunstyrelsen. 2006 fick de borgerliga partierna makten med hjälp av pensionärspartiet SPI, men redan valet efter blev det maktbyte igen.

SD:s frammarsch 2014 ledde till att blocken bröts upp. Oväntat måhända, men många kommuner ställdes inför en liknande situation, med andra udda majoritetssamarbeten. Än mer oväntat i Mjölby kanske det är att det fungerat så bra. De båda borgerliga partierna KD och C bröt sig ur "Alliansen" och bildade en allians med litet a tillsammans med S och MP. Nu verkar de så nöjda med det att de gärna fortsätter så efter valet.

Men kommer väljarna vilja det?

Vi har visserligen lärt oss att vara försiktiga med att lita på opinionsundersökningar. Men det ser ut som att SD kommer att gå ytterligare framåt, främst på Socialdemokraternas bekostnad. Vad händer om rösterna på Mjölbys oheliga allianspartier inte räcker till en majoritet?

Jörgen Oskarsson vill inte svara på den frågan men avslöjar i alla fall att det internt inom partiet förekommer diskussioner om saken Och hans uppfattning om att man är förberedda tyder på att det finns en plan B.

16 oktober sammanträder kommunfullmäktige med de 45 ledamöter som Mjölbyborna röstat fram i valet. Det första som händer är att mötets ålderman tar klubban och leder fullmäktige till att välja ett presidium: ny ordförande, vice och 2:e vice ordförande. För att kunna göra det måste det ha skett en förhandlingsprocess om en överenskommelse nåtts om vilka som ska bilda politisk majoritet. Vilken troligen består av fler än ett parti.

– Fullmäktige utser en valberedning som förbereder val av ledamöter i nämnderna, vilket sker på novembersammanträdet. Dessa tillträder vid årsskiftet. I bolagsstyrelserna tillträder de först vid nästa stämma, förklarar Jörgen Oskarsson.

Om det skulle ske ett majoritetsskifte så måste med all sannolikhet budgetförslagen arbetas om fram till novembermötet när nästa års budget ska klubbas. Det finns i dag fem budgetförslag: M, L, SD och V har lagt var sitt budgetförslag. Dessutom har den nuvarande majoriteten S+MP+C+KD ett gemensamt förslag.

– Det finns en möjlighet att en ny kommunstyrelse tillträder redan i oktober, men det har aldrig tillämpats i Mjölby, säger Jörgen Oskarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!