Därför blev Mjölby utan egen kvinnojour

Kvinnojouren Ellen i Mjölby har inte haft någon verksamhet sedan i höstas. Kommunen har nu beslutat att flytta över stödet till Motala kvinnojour.

Foto: Fotograf saknas!

Mjölby2007-02-26 00:00

Kommunen har därför beslutat att flytta över sitt årliga stöd på 80 000 kr till Motala kvinnojour. Det kommer överraskande för Ellens medlemmar.

Beslutet är taget av omsorgs- och socialnämnden och för 2007 handlar det om ett stöd på 80 000 kr.

Ellens verksamhet upphörde beroende på att det inte fanns tillräckligt med medlemmar som kunde ställa upp och jobba ideellt i verksamheten.

Alla ska ha kvinnojour

Enligt ett lagförslag som socialdepartementet arbetat fram ska alla kvinnor ha tillgång till en kvinnojour. Och i Socialtjänstlagen står det också att socialnämnden ska stödja kvinnor som är utsatta i hemmet för att de ska kunna ändra sin situation.

Därför tog omsorgs- och socialförvaltningen kontakt med Motala kvinnojour för att se om kommunerna skulle kunna samarbeta.

- Utsatta kvinnor från vår kommun söker sig ändå till andra kommuner när de behöver skydd. Kvinnojouren i Motala fungerar väl och ligger nära Mjölby, därför var den vårt första val, säger Irène Langvik (kd), omsorgs- och socialnämndens ordförande.

- Diskussionerna gick bra och det fanns inga hinder för samarbetet med kvinnojouren i Motala, fortsätter hon.

Förvåning över beslutet

Anki Brodd, en av dem som varit med i Kvinnojouren Ellen till det bittra slutet, är ovetande om omsorgsnämndens beslut när vi ringer upp henne. Hon blir lite snopen.

- Vi gav dem förslaget att socialen skulle ta över vår lägenhet och driva verksamheten vidare i kommunens regi, men de har tydligen inte nappat på då. Vi hade erbjudit oss att ställa upp och hjälpa till tills de kom i gång. Vi har gått och väntat på beslut från kommunen hur vi ska göra. Vi har ju fortfarande hyreskontrakt på en lokal och en lägenhet.

Anki Brodd säger att Mjölbyjouren ska ha ett möte 6 mars. Hon antar att beslutet måste bli att avveckla alltsammans i Mjölby och lämna över inventarier och kassa till en annan kvinnojour.

Tre hoppade av

Anki Brodd säger att det under flera år varit sju aktiva medlemmar i kvinnojouren (några passiva eller stödjande medlemmar har inte funnits) och det är för lite.

- Det är ingen lek precis att driva en kvinnojour ideellt, och när sedan tre av de sju bestämde sig för att sluta för att de tyckte att det var för jobbigt, insåg vi andra att det inte gick längre. Vi måste lägga ner.

Anki nämner att man med bland annat helgkurser försökt att få in nya kvinnor i jourarbetet.

- Det har kanske blivit att vi fått in en ny medlem efter varje kurs, men samtidigt har det hoppat av någon så totalt har vi inte blivit fler. Mjölby är förmodligen en för liten kommun för en kvinnojour.

Behovet av hjälp finns dock.

- Vår lägenhet har varit ganska väl belagd, konstaterar Anki Brodd.

För Iréne Langvik är det en nyhet att Kvinnojouren Ellen har förordat ett kommunalt övertagande.

- Det är ingenting som har diskuterats sedan jag kom med i nämnden efter årsskiftet. Skulle kommunen driva kvinnojouren i egen regi blir det en helt annan kostnad.

Karl-Johan Norén

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om