”Datorhjälpen måste bli kvar”

Under flera år har seniorer i Mjölby kommun kunnat få kostnadsfri datorsupport i hemmet. Östen Åsenhed hoppas att den servicen ska få en fortsättning.

Support. Östen Åsenhed i Veta har fått besök flera gånger av kommuens dator-hemhjälp.

Support. Östen Åsenhed i Veta har fått besök flera gånger av kommuens dator-hemhjälp.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2015-01-15 05:21

Alla verkar överens om att den här servicen är bra och viktig. Under tre år har Mikael Andersson haft som projektarbete på kommunen att åka runt till pensionärer och hjälpa dem med deras trilskande datorer, sega nätverk och eventuella virusattacker.

– Jag känner mig väldigt uppskattad. Jag tror att en del äldre inte skulle fortsätta använda sina datorer om inte den här hjälpen funnits, säger Mikael.

Hans projektanställning tar slut sista februari och fortfarande är det oklart om – och hur – denna service ska fortsätta. Hittills har det varit ett samprojekt mellan kommunen, landstinget och arbetsförmedlingen. Om och i så fall hur det ska finansieras i fortsättningen blir nu en fråga för kommunen.

Östen Åsenhed, 67, bor på landet mellan Veta och Spångsholm. Han har flera gånger anlitat Mikael och är översvallande när det gäller den hjälp han fått.

Själv drabbades han av en virusattack när han skulle logga in på sin bank. En konstig ruta dök upp på skärmen som fick Östen att ringa Mikael Andersson.

– Mikael tog till och med min dator med sig hem till sig för att rensa den på virus, berättar Östen som tycker att en oerfaren datoranvändare utsätts för många fällor.

Värst var det den gången han laddade ner en gratisversion av skrivprogrammet Word.

– Jag fick med så mycket skit i datorn att jag fick kalla hit dotterns sambo som satt i flera timmar och reparerade mitt misstag, säger Östen.

I ett medborgarförslag till Mjölby kommun berömmer han Mikael Anderssons insatser och vädjar att tjänsten ska bli permanentad. Hittills har denna service varit gratis för seniorer, men Östen säger sig vara beredd att betala för en sådan kommunal service. Han skriver att alternativet att anlita en auktoriserad datasupport ”kan vara nog så ekonomiskt betungande för en pensionär”.

– Det finns många äldre som inte vill ha dator för att det är så krångligt och frustrerande när den inte fungerar som den ska. Man riskerar att bli avskärmad från samhället, kanske missar information och service, menar han.

Chefen för kommunens omsorgs- och socialförvaltning, Pirjo Ohvo, är inne på en liknande linje.

– Frågan är aktuell. Vi håller på att titta på området ”välfärdsteknologi”. Om vi ska utveckla kommunens service med ny teknologi måste brukarna kunna använda den nya tekniken, menar hon.

Det pågår ett arbete med detta och under våren planeras en äldredag där frågorna säkerligen kommer upp.

Men frågan om datorhjälp i hemmet ska få fortsätta och hur den i så fall ska betalas är alltså inte löst.

– Jag hoppas verkligen att den servicen fortsätter. Att kunna få hjälp av en kompetent, hjälpsam och pedagogisk person som Mikael Andersson är väldigt värdefullt för oss seniorer, säger Östen Åsenhed.

Det kan du göra själv

Rensa. Defragmentera hårddisken med medföljande program. Låt ditt virusskydd söka igenom datorn regelbundet. Ta bort filer och program som du inte använder.

Säkra. Kopiera viktiga filer och bilder till en separat hårddisk eller till en internettjänst.

Uppgradera. Sök efter programuppdateringar, om du vill ha senaste versionen. Särskilt viktigt med virusskydd.

System. Skapa en startbar systemskiva. Med den kan du starta datorn från en annan enhet om det inte går att starta från hårddisken.

Källa: Norton virusskydd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om