Problemen började för tre år sedan med en vattenläcka i taket.
– När jag kom på morgonen var halva matsalen fylld med vatten, säger ekonomibiträdet Anita Andersson, som går i pension sista maj.
Skadan åtgärdades, men personalen började må allt sämre.
– Jag har haft näsblod i flera omgångar, jag känner mig torr i näsan, det kliar och jag har nästäppa, säger Anita Andersson.
”Det tär på en”Vid ett besök på öron-, näsa, halsmottagningen förra året konstaterades en påväxt på hennes slemhinna, vilket vissa får av allergi. Anita Andersson har dessutom fått svårt att sova eftersom hon hela tiden vaknar av sin nästäppa. Hon har provat både saltlösning och oljor utan resultat.
– Det tär på en för man vet inte hur länge man orkar. Det ska bli skönt att få gå härifrån, säger Anita Andersson.
Fem av sex anställda i köket har känt av liknande symtom. Ekonomibiträdet Susanna Wåhlin är en av dem.
– Jag har klåda i hårbotten, näsan, öronen, svårt att andas och näsblod. Jag har mått dåligt, men har gått hit ändå för det är mitt jobb, säger hon.
Stängt för utredningGenomgående har de flesta mått bättre när de har varit hemma. Susanna Wåhlin är besviken över att arbetsgivaren inte har tagit personalens larm på allvar och kontaktade därför facket.
Förra måndagen stängdes till sist både köket och matsalen. Service- och entreprenadkontoret, tekniska kontoret och Kommunal är alla överens.
Marie-Louise Nydahl, enhetschef för kostservice, berättar:
– Det känns bra att beslutet är taget att det inte ska vara någon personal i köket. Vi försöker gå till botten med det här och hoppas på en skyndsam process, säger hon.
Hur känns det att vara chef när de anställda blir sjuka på jobbet?
– Det är inte roligt alls, det tror jag inte någon chef tycker. Jag är absolut bekymrad, säger Marie-Louise Nydahl.
Hälften av kökspersonalen har under tiden fått börja på den dagliga verksamheten och hälften på Bokens kök. Det är också där maten till Kungshögahemmet fortsättningsvis kommer att tillagas.
Problem i köketÄnnu har ingen fukt upptäckts i lokalerna. Det enda som hittades vid den första inspektionen är otillräcklig ventilation och mikrobiell påväxt i kakelfogar.
Eftersom både boenden och gäster tycks vara opåverkade av inomhusmiljön tros problemet finnas i köket. Enligt Anita Andersson närmare bestämt i diskrummet.
Fredrik Nilsson är fastighetsförvaltare på tekniska kontoret.
– Vi misstänker att det har kommit in fukt, men om det kommer utifrån eller via läckande utrustning vet vi inte. Vi kommer att fortsätta leta, säger han.