De ordnar lastbilsträff – hedrar omkomne vännen David

Lastbilsutställningen i samband med två dagars nationaldagsfirande i Skänninge lockar tusentals från hela landet och blir en stor folkfest. "Alla längtar efter att träffas. Vi ska också hedra minnet av David Damberg som omkom i en arbetsplatsolycka".

Sandra Petersson och Joachim Staaf ser fram emot att träffa lastbilschaufförer från hela landet.

Sandra Petersson och Joachim Staaf ser fram emot att träffa lastbilschaufförer från hela landet.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Mjölby2022-06-04 11:00

Det säger Sandra Petersson från Skänninge, som tidigare arbetat som lastbilschaufför och yrkeslärare. Nu driver hon flera projekt för Trafikverket och Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA.

Sandra Petersson har just kommit hem från Västerbotten. Där hjälper hon olika aktörer inom transportbranschen för att fler ska söka sig till yrket som lastbilschaufför men också för att utbildningarna till yrket utvecklas och motsvarar branschens behov. Sandra och hennes man Joachim Staaf ingår i gruppen som arrangerar lastbilutställningen.

undefined
Sandra Petersson och Joachim Staaf.

Deras hjärta slår extra för vanliga lastbilar och båda är glada över att kunna hjälpa till och samla lastbilschaufförer från hela Sverige till evenemanget den 5 och 6 juni som anordnas av Lions Club Skänninge.

– Förutom utställningen för gamla och moderna lastbilar kommer det också att vara bilcruising runt om gatorna vid centrum, mopedrally och traktorrally.  Det kommer att finnas aktiviteter för hela familjen och vårt mål är att det ska vara ett återkommande årligt evenemang till minne av David, säger Sandra Petersson.

David Damberg var 29 år när han omkom i arbetsplatsolyckan i Linköping den 11 december 2019. Då körde han en kranlastbil vars kran gick sönder.

– David var välkänd inom yrket i kranbils-Sverige. Han var en varm och omtyckt person som engagerade sig i ungdomar och vi alla var förkrossade efter olyckan. Redan i anslutning till hans begravning fattades beslut inom Lions att starta en minnesfond. Men efter det kom corona och då kunde det inte ordnas så mycket. Nu är alla taggade att bidra, berättar Sandra Petersson.

Bland de över hundra lastbilschaufförer som ska ställa ut sina fordon finns det en hel del tjejer, vilket Sandra Petersson tycker är kul. Som yrkeslärare och projektledare har hon jobbat hårt för att locka tjejer till yrket. 

Hon körde lastbil till och med till sitt eget bröllop, iklädd en vit klänning.

– Representanter från Vreta utbildningscenter kommer också att finnas på plats för att berätta om utbildningen för lastbilchaufförer. Och de intresserade ska kunna testa körning i en simulator. Många av mina tidigare elever har sagt att de ska komma, säger Sandra Petersson.

Lastbilarna kommer att ställas ut vid järnvägsstationen i Skänninge.

Sandra Petersson kommer att låna en lastbil från sin man Joachim Staaf och delta i utställningen.
Sandra Petersson kommer att låna en lastbil från sin man Joachim Staaf och delta i utställningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!