I Sverige är ungefär hälften av den honung som säljs importerad. Och det behöver inte vara ett problem i sig. Det som är ett problem är att det inte finns några regler om ursprungsmärkning eller innehållsförteckning som det finns på andra livsmedel. Och det i sin tur har lett till att det säljs honung som är uppblandad med sirap eller till och med bara innehåller sirap.
– Det börjar bli ett jätteproblem med förfalskad honung, säger Monica Selling, ordförande i Sveriges biodlares riksförbund, som hävdar att "sirapsbilarna dundrar in i EU".
En orsak till att en stor del av honungen som säljs i Sverige importeras är att efterfrågan på honung ökat och att de europeiska biodlarna inte kan producera tillräckligt mycket honung för att möta behovet. Men en stor del av den importerade honungen är uppblandad med sirap, eller består till och med bara av sirap, något som inte deklareras på honungsförpackningarna.
– Det leder till dumpade priser för yrkesodlarna och till att konsumenterna luras, säger Monica Selling.
Varje år importeras cirka 130 000 ton honung till EU, varav cirka 3 000-3 500 kommer till Sverige. De största exportörerna är Kina och Ukraina. Enligt Sveriges biodlares riksförbund har en stor del av den honung som produceras i Kina aldrig träffat ett bi. Den produceras i stället i högteknologiska honungsfabriker där eller i Ukraina och exporteras till Belgien för att tappas om. Enligt förbundet skickas den sedan till Danmark som skickar den vidare till Sverige. Sedan säljs den betydligt billigare än äkta honung. Vilket i sin tur leder till att biodlare slås ut.
För att komma åt fusket kräver Monica Selling och Sveriges Biodlares riksförbund att EU ska införa en gemensam märkning av den attraktiva varan. Men för att komma åt problemet krävs också både fler kontroller och fler analyser.
– EU börjar uppmärksamma det här problemet och jag tror och hoppas att en märkning är på gång, säger Monica Selling.
För att vara riktigt säker på vad honungen innehåller tycker hon att det är bäst att handla närproducerat. Är honungen i affären för billig kan man nästan vara säker på att det är något som inte stämmer.
För hobbyodlare är fusk med honung inga större problem. De använder oftast sin honung själv eller säljer den lokalt. Men för större odlare kan det ställa till bekymmer.
– Den billiga honungen är billigare än den borde vara, säger Mats Karlsson, Vångahonung, som är länets största biodlare.
Han håller inte riktigt med Monica Selling om att landets biodlare inte klarar av att producera mer honung. I stället hävdar han att prispressen från den importerade honungen har gjort det tuffare att sälja den svenska honungen till de stora livsmedelsgrossisterna.
– Jag säljer till alla livsmedelsgrossister utom Ica, berättar han. Och jag har märkt att det har blivit svårare att öka försäljningen av den inhemska honungen.
Förutom att han själv har bin och producerar cirka 20 ton honung per år köper han även in honung från mellan 80 och 100 biodlare runt om i Sverige. Cirka 250 ton honung brukar det handla om. Eftersom antalet biodlare ökat på senare år skulle han kunna köpa in ännu mer honung men den hårdnande konkurrensen till grossisterna har lett till att han slutat annonsera om det.
– Jag är rädd om mina odlare och håller mig till dem jag känner och redan har pejl på, det är lugnast så, säger han. Jag känner dem och åker själv och hämtar hem honungen.