Wienerbröden görs från grunden, till exempel.
– Vi gör allt från grunden numera, säger Emelie Karlsson och skär till långa remsor av den tre gånger kavlade och vikta degen.
Bagarna är påtagligt stolta och nöjda med sitt hantverk.
– Vi vill göra något som sticker ut och är speciellt, säger Emelie, och det finns ingen annan i stan som kavlar degen till wienerbröden själva.
– Så vi lever upp till namnet wienerbageriet, säger Åsa Hjertzell, och kan verkligen stå för vad vi gör. Äntligen.
Det blev en dramatisk början för Wienerbageriet med den nya ägaren, Folkungabygdens pastorat. 1 mars skulle pastoratet ta över verksamheten genom sitt nya dotterbolag Mat i Folkungabygden AB, men dagen innan försattes det säljande bolaget i konkurs.
Hur kändes det?
– Vi blev faktiskt inte jätteoroliga, säger Marie Juberg, vi visste ju att det fanns en köpare och att den nye ägaren skulle göra allt för att det skulle ordna sig.
Och det ordnade sig. Inom 24 timmar hade den nya ägaren gjort upp affären med konkursboet.
Kyrkan har alltid bedrivit affärsverksamhet på olika sätt, som stor skogsägare och fastighetsägare, exempelvis – men varför bageri?
– Kyrkan står inför stora utmaningar med ett lägre medlemsantal, säger Mårten Thurfjell som är pastoratets vd och kanslichef för pastoratets bolag.
– Samtidigt har kyrkan en stor och viktigt verksamhet, och den måste säkerställas på bästa sätt. Dessutom vill vi utveckla kontaktytorna mot samhället med bra verksamhet. Wienerbageriet passar jättebra där!
Mårten Thurfjell är entusiastisk och låter som en reklambroschyr.
– Ja absolut! Personalen är nyckeln till framgång i alla företag och här finns enorm motivation att baka och leverera fantastiska produkter. Allt ska vara bakat från grunden och alla råvaror svenska, helst lokala så långt det är möjligt.
Wienerbageriet har en lång historia i Mjölby och startades i grannfastigheten av systrarna Olsson 1910. Norrgården, där bageriet har funnits de senaste 14-15 åren, byggdes 1878 av Frans Salomonsson. Det var en stor gård med tre kvarnar, såg, smedja, snickeri, brännvinsbränneri och tre vattenfall.
– I sommar ska fastighetsägaren Egirs rusta upp huset, säger Mårten Thurfjell, och vi satsar på att utveckla den yttre miljön. Det finns ju plats framför huset. Vi ska också titta på inredningen i kaféet och på utrustningen i bageriet.
– Vi ska inte ta bort den charmiga atmosfären i det här gamla huset. Det är ett wienerbageri, med tårtor och fina bakelser som specialitet, och det vill vi utveckla. Hantverket ska leva vidare, men det utesluter inte moderna maskiner i köket.
Dessutom finns planer på att utveckla innehållet i verksamheten. Lättare luncher, som varma smörgåsar och sallader, är en tanke. Kyrkan har verksamhet som kan behöva brödleveranser, allt från minnesstunder till pensionärskaffe och soppluncher – och i framtiden kanske egna förskolor och omsorgsverksamhet.
Frukostpåsar med mackor, kaffe och juice att hämta på väg till jobbet är en annan idé.
– Ja, bagarna börjar ju klockan sex, säger Mårten Thurfjell, kanske kan de ha en baklucka för leveranser till morgontidiga kunder?
Allra först ska dock nyöppningen av Wienerbageriet firas på lördag. Då bjuds alla fikasugna på kaffe och tårta mellan klockan 10 och 14. Prinsesstårta utlovas. Och pärontårta.