Det framkommer i en konsultrapport som Mjölby kommun beställt på uppdrag av länsstyrelsen, efter en lång rad klagomål under två års tid från boende runt avloppsreningsverket.
Rapporten har gjorts av konsultfirman Sweco och där gör man teoretiska beräkningar av hur mycket lukt som anläggningen sprider när den fungerar som den ska. Men man skriver också att det varit en rad driftstörningar under de två år som har gått sedan man tog rötkammaren för biogasproduktion i drift – och att dessa störningar lett till värre luktproblem.
Sweco konstaterar att upplevelsen av lukt är subjektiv, och att det skiljer från person till person vid vilken koncentration den upplevs som störande. Konsulten föreslår att kommunen i första hand inriktar sig på att komma till rätta med driftsstörningarna. När processen stabiliserat sig kan beslut fattas om ytterligare åtgärder, som skulle kunna handla om övertäckning av bassänger och behandling av frånluften. Total kostnad för det beräknas till 4 miljoner plus 350 000 kronor i årlig driftskostnad.
Man föreslår också att man etablerar en luktpanel av personer boende i omgivningen som under några månaders tid noterar och rapporterar in luktupplevelser.
Finns det något i rapporten som ni inte redan visste?– Vi har fått reda på att det framför allt är de öppna bassängerna, biosteget och mellansedimenteringen, som är källan till lukten, säger driftschef Ingvar Andersson.
Han menar att Swecorapporten är tydlig med att man först och främst ska få igång processen och det är man på god väg att göra. Han ser ändrad dosering av kemikalier som tillsätts i det biologiska steget som ett steg i den riktningen. Denna del byggdes om förra våren för att förbättra kvävereningen av avloppsvattnet.
– Det är en bakterieprocess som tar tid innan den kommer igång och stabiliserar sig. Vi tycker att det har blivit en klar förbättring den senaste tiden, säger Nathalie Stärner, miljöutredare på VA-avdelningen.
Utredarna föreslår en luktpanel. Borde inte den ha startats tidigare?– Vi har fått in många synpunkter från boende. Dem har vi tagit till oss och svarat på. Vi har även bjudit in dem som klagat, för att informera om vilka åtgärder vi gjort. Genom att inrätta en etablerad luktpanel kan kommunen få ytterligare hjälp att hantera luktproblem, säger Annkristin Rådberg som är chef på service- och teknikförvaltningen.
Ambitionen i kommunen är att tillsätta en oberoende luktpanel ned hjälp av en konsult under våren, när folk börjar vistas ute igen.