Efter lång debatt: Majoritetens budget klubbad

Det var glest i salen, men det innebar inte att diskussion om nästa års budget för verksamheten i Mjölby kommun uteblev.

Franco Sincic (V) var i hetluften under tisdagens fullmäktige, framför allt för att vänsterpartiet inte hade något eget budgetförslag. Salen var visserligen glest besatt, men via länk deltog ett stort antal fullmäktigeledamöter i den långa debatten.

Franco Sincic (V) var i hetluften under tisdagens fullmäktige, framför allt för att vänsterpartiet inte hade något eget budgetförslag. Salen var visserligen glest besatt, men via länk deltog ett stort antal fullmäktigeledamöter i den långa debatten.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Mjölby2020-11-17 20:20

Det blev lång debatt om de tre budgetförslagen vid kommunfullmäktige i Mjölby under tisdagseftermiddagen. 

Majoritetens förslag från de fem partierna som bildar Handslag för Mjölby innebär att ramarna för de olika nämnderna behålls oförändrade. I förslaget från majoriteten, bestående av socialdemokraterna, liberalerna, centerpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet, väljer man att satsa på ekonomin och skolresultaten. 

Staten har skjutit till pengar på grund av pandemin, så totalt föreslås 15 miljoner kronor läggas till i en pott där det redan finns 5 miljoner kronor. Kommunstyrelsen disponerar därmed över 20 miljoner kronor med ofördelade medel för prioriteringar under budgetåret. 

Debatten i salen och via länk under fullmäktige gällde till största delen hanteringen av de här 20 anslagna miljonerna. Det som de flesta debatterade om och kommenterade var om pengarna redan är öronmärkta för olika projekt.

Anmärkningsvärt är att de tre budgetförslag som lagts fram är varandra mycket lika. Totalt skiljer det ungefär tio miljoner i förslagen, något som kommenterades av flera av fullmäktigeledamöterna. Det som skilde var i huvudsak vilken vägen ska vara för att nå målen.

När det efter nära fem timmars argumentation från talarstolen och via länk till slut blev dags för omröstning gick allt mycket snabbt. Handslag för Mjölbys majoritetsförslag röstades igenom på någon minut.

Det innebär nu att de viktiga målen för kommunen kommande budgetår begränsas till två: god ordning på ekonomin och att utbildningsnivån ska höjas.

Ekonomimålet innebär att nämnderna måste fortsätta att effektivisera genom bland annat digitalisering och smartare arbetssätt, samtidigt som besparingar måste göras. Coronapandemin är ett av skälen till att majoriteten väljer att avsätta pengar för oförutsedda behov. 

Utbildningsmålet innebär att höjda elevresultat i grundskolan är prioriterade. I budgeten förklaras det så här: "Att utbildningsnivån ska höjas är långsiktigt oerhört viktigt för en kommun, både sett till helheten och sett till individernas utveckling." 

16,6 miljoner kronor går genom riktade statsbidrag direkt till äldreomsorgssatsningar. Utöver det ligger vårens budget fast, förutom förändringar av en ny finansieringsmodell för IT och överföring av turistbyrån till kultur- och fritidsnämnden.

Skattesatsen behålls oförändrad på 21:90 under 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!