Elbilen är inget nytt påfund. Redan under senare hälften av 1800-talet var elbilen en stark konkurrent till bensindrivna bilar. Elbilens nackdel har alltid varit den begränsade räckvidden och de tunga batterierna. Nackdelar som snabbt håller på att försvinna tack vare batterier som både har hög kapacitet i förhållande till sin vikt och som tål att laddas upp snabbt. Ett sätt att få det bästa från båda världarna är laddhybriden, en bil som kan laddas för att gå på el och som kan förlänga räckvidden med en förbränningsmotor.
– En laddhybrid kan du köra runt sex mil på en laddning. Det har flera av de som bor här i Skänninge och jobbar i Linköping. Då laddar de hemma, åker till jobbet och laddar där, då går det nästan inte åt något bränsle alls, säger Mikael Brodd på Bilbrodd i Skänninge.
Koreanska Kia, som Bilbrodd jobbar med, har varit snabba på att implementera den nya tekniken.
– Vi har två rena elbilar som är det hetaste just nu. Bara vi här i lilla Skänninge sålde runt tio stycken på ett par veckor runt nyår. Så intresset här är stort, säger Mikael Brodd.
Just nu är det stora problemet att leverera elbilar, trots att Kias billigaste elbil kostar över 400 000 kronor. Flera biltillverkare slåss om samma batterileveranser och just nu får de som beställt en elbil i Skänninge vänta i över ett halvår på sina bilar.
– Vi ligger nog på 30 procent el och hybridbilar, säger Mikael Brodd.
Hos Rejmes i Mjölby berättar Johan Ektander att bilköparna är nyfikna på både elbilar och laddhybrider, men att prislappen fortfarande avskräcker privatkunderna.
– Tåget går nu. Det kommer hända väldigt mycket när det gäller elbilar och alla Volvos bilar kommer att elektrifieras på något sätt. Även Renault kommer med laddhybrider. Zoe, en ren elbil, säljer vi mycket av och Mjölby kommun har 12 eller 13 bilar, säger Johan Ektander.
Mikael Brodd tar upp att det gäller att se över sitt elsystem hemma innan man installerar en laddare och Johan Ektander befarar att en allt för snabb utveckling kan ställa orimligt höga krav på elnätet. Men de båda bilhandlarna är överens om att elbilen utvecklas och förbättras i ett rasande tempo. Mikael Brodd menar också att "räckviddsnojan" minskat eller försvunnit med de nya elbilarna som klarar över 40 mil på en laddning – och att elbilen förändrar föraren.
– Många av mina kunder får en ny körstil. Det blir en sport att se hur långt man kan komma på en laddning.