Det säger Tomas Nord, forskare på Linköpings universitet (Liu), som välkomnar att Mjölby verkar ta ett första steg mot en träbyggnadsstrategi. Han ger Mats Allard rätt i att trä är ett bättre val ur klimatsynpunkt än betong och stål.
– Om vi ska klara målet att vara klimatneutralt 2045 måste vi hitta områden där det redan idag finns befintliga tekniker som inte ger koldioxidutsläpp. Genom att bygga mer i trä skulle vi kunna minska koldioxidutsläppen redan nu.
I Östergötland antog Norrköping en trähusstrategi förra året och Linköping är på väg. Och av landets samtliga kommuner är det bara ett 20-tal som har någon slags strategi eller policy för hur byggandet i trä ska öka.
– Växjö började med en träbyggnadsstrategi. Nu har man antagit en klimatstrategi och avser att bli Europas grönaste stad.
Inom småhusindustrin byggs ungefär 80-90 procent av alla byggnader i trä. När det gäller högre byggnader är siffran betydligt lägre.
– Målsättningen är att den siffran ska öka.
Att det fortfarande byggs relativt få höga trähus i Sverige menar Tomas Nord beror på bristande kompetens hos kommuner, arkitekter, konstruktörer och byggare. Men de kommuner som liksom Växjö tidigt satsat på att öka byggandet i trä har skaffat sig sådan kompetens och utvecklat sitt byggande.
– För att sätta press på utvecklingen behövs en träbyggnadsstrategi. Nu finns också ett lagförslag ute på remiss om att man från och med nästa år att ska kunna uppvisa en klimatdeklaration för byggnader.