Fem av sju fick gå efter anmälningar

Fem av sju anställda har slutat på den vårdavdelning i Mjölby kommun där flera fall av vanvård upptäckts. Men arbetet fortsätter med att säkerställa att missförhållandena inte upprepas.

Foto: jeppe gustafsson

Mjölby2017-01-10 08:40

Det var i maj som fem fall av misstänkt vanvård på ett demensboende i Skänninge lex Sarah-anmäldes. Både en intern och en extern utredning sattes igång. Revisionsföretaget PWC kom fram till att det funnits flera brister, både på ledningsnivå och bland vårdpersonalen.

Man menade att uppföljning och kontroll av vårdbehovet inte fungerat och föreslog åtgärder för att höja kompetensnivån och skapa bättre rutiner när det gäller avvikelser.

Mjölby kommuns omsorgschef Caroline Strand fick i uppdrag att upprätta en handlingsplan med åtgärder både på lång och på kort sikt.

Arbetsrättsliga och disciplinära åtgärder sattes in som ledde till att fem av sju medarbetare på den aktuella avdelningen nu har slutat. Med tre av dem har man gjort överenskommelser om att avsluta sina anställningar, och två har omplacerats inom kommunen.

Caroline Strand hade vid omsorgs- och socialnämnden strax före jul en första avrapportering av hur arbetet med denna handlingsplan fortlöper. Flera åtgärder har redan gjorts när det gäller rutiner för att varje vecka följa upp avvikelser, daglig närvaro av arbetsledande funktioner.

På längre sikt handlar det om värdegrundsarbete och kompetensutveckling för hela organisationen.

– Det handlar om ett lärande efter det som hänt, så att det inte kan ske någon annanstans inom omsorgen, säger Caroline Strand.

– Det rör sig om kompetensutveckling för mellan 500 och 600 medarbetare. Så det är klart att det inte går i en handvändning. Men vi behöver vara tydliga och vidta åtgärder när det inte fungerar.

Har det varit arbetsmiljöproblem eller hög omsättning på anställda som påverkat att misstag begåtts?

– Min bild är inte att vi haft stor omsättning. Däremot är det en utmaning att rekrytera nya medarbetare och unga undersköterskor eftersom allt färre utbildar sig inom vård och omsorg. Grundstommen bland medarbetarna har arbetat många år och har stor erfarenhet och kompetens.

När det gäller handläggartjänster inom förvaltningen har det dock varit problem med personalomsättning, rekrytering och bemanning, enligt socialnämndens handlingar. De handläggare som ska genomföra den fortlöpande uppföljningen och kontrollen av bistånds/omsorgsbeslut har haft en ansträngd arbetsmiljö.

Socialnämndens ordförande Anna Johansson (S) menar att rekryteringsproblemen spelar en stor roll när det gäller bristen på uppföljning. Nämnden har fått budgetresurser att rekrytera, men marknaden är tuff.

– Vi har haft svårt att behålla personal, medarbetare har valt att söka sig till andra anställningar, och det påverkar förstås arbetsmiljön för arbetsgruppen.

– Om uppföljning och kontroll av omsorgsbeslut gjorts oftare hade man kanske snabbare upptäckt vad man borde göra, menar Anna Johansson, ordförande (S) i omsorgs- och socialnämnden.

Lex Sarah-anmälningarna

Händelserna som anmälts ska ha skett förra vintern.

Två kvinnor fick inte hjälp med att borsta tänderna under lång tid.

En av dem fick hål i tänderna, båda drabbades av inflammation i tandköttet.

En tredje kvinna fick inte hjälp med sin personliga hygien och drabbades av svampinfektion.

En man som kommit ny till avdelningen glömdes bort i ett rum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!