Idag sammanträder politikerna i kommunstyrelsen och fattar beslut om ett nytt förslag på hur grundskolans skolavslutning kan firas för niorna. Förslaget går ut på att Lundbybadet förvandlas till festplats för ett skolavslutningsparty för samtliga elever som går ut nian i Mjölbys skolor.
”Erfarenheten visar att skolavslutningen i årskurs 9 år en så kallad riskhelg då många ungdomar gör sin alkoholdebut” skriver tjänstemännen i sitt förslag. Enkäter som gjorts bland högstadie- och gymnasieungdomar i Mjölby har visat samma bild; många har svarat att det var i nian som de provade alkohol första gången.
Sedan elva år tillbaka arrangerar Mjölby kommun en resa till Liseberg för högstadieungdomarna på skolavslutningsdagen, som ett erbjudande om ett drogfritt roligt alternativ till firande. Under åren har cirka 3 500 ungdomar åkt med på Lisebergsbussarna. Men i årskurs nio har intresset generellt varit svalare – niorna vill gärna stanna kvar hemma och fira sin avslutning från grundskolan på privata fester och diskon.
”Avgångseleverna i årskurs nio väljer i hög grad att avstå från erbjudna arrangemang och planerar och genomför egna fester där vuxna ofta är frånvarande och alkohol är vanligt förekommande” skriver tjänstemännen till politikerna i kommunstyrelsen.
Redan 2016 diskuterades hur en fest skulle kunna ordnas för just niorna men då kom man inte till skott. Förra året betalade kommunen istället en Lisebergsresa för alla kommunens 880 högstadieelever, en extrakostnad på 650 000 kronor.
Sedan dess har åtta elever från de fyra högstadieskolorna, tillsammans med personal i kommunens utbildningsförvaltning, kulturförvaltning och säkerhetsavdelning, planerat en fest för årets skolavslutning utifrån elevernas egna önskemål.
Att festen ska hållas på Lundbybadet är elevernas förslag. I planen ingår en scen med ljud- och ljussättning och en discjockey som spelar. Ett tält som rymmer bortåt 300 personer behöver hyras där ungdomarna kan äta. Enligt förslaget ska attraktioner som bubbleball, skummaskiner och vattenbollar som man kan springa i finnas med på festen.
Hela kalaset blir drogfritt. Ordningsvakter hyrs in och alla festdeltagare får armband för inpassering så att obehöriga inte dyker upp. Festen beräknas kosta drygt 200 000 kronor, och då ingår bussar från kringliggande orter så att alla elever har möjlighet att komma. Kommunstyrelsen fattar beslut om festförslaget under onsdagen.