Fick oönskade sms från sexsajt

Konsumentverket har de senaste veckorna överösts av anmälningar från personer som fått oönskade sms från påstådda sexsajter. Mjölbybon Thommy Rehmgarn, 63 år, är en av dem som har drabbats.

Konsumentverket mottagitmånga anmälningar från personer som fått oönskade sms från påstådda sexsajter.

Konsumentverket mottagitmånga anmälningar från personer som fått oönskade sms från påstådda sexsajter.

Foto: Marcio Jose Sanchez/Fredrik Nygren/arkiv (montage)

Mjölby2017-10-10 09:53

Polisens nationella bedrägericentrum har gått ut med en varning – den som mottar sms:en ska inte klicka på den angivna länken. Sms:sen inleds ofta med frasen ”Hej! Vad gör du i helgen?” eller liknande men efter det följer ett innehåll som av många anmälare beskrivs som obehagligt.

– Ja, jag tyckte att det minst sagt var stötande, säger Thommy Rehmgarn och fortsätter:

– De skrev att det fanns kåta och villiga tjejer på någon sajt som de lämnade adressen till. Det var inget som jag hade för avsikt att gå in på i alla fall.

Enligt polisen är sms:en inte nödvändigtvis olagliga i sig, utan det verkar som att de används för att komma åt bankkortsuppgifter eller liknande. Utskicken verkar kunna ske till vem som helst. Även små barn har fått sms med erbjudanden om påstådd sexdejting.

– Jag har inte varit inne och blippat på några pornografiska sajter så jag vet inte hur de har fått mitt nummer. Det verkar som att det här sker helt slumpvis, säger Thommy Rehmgarn.

Så kallad phishing, att få någon att själv klicka på en länk som skickas ut, är en vanlig form av bedrägeri. Enligt polisen begär seriösa företag aldrig bankuppgifter via mejl eller sms. Var uppmärksam och försiktig är rådet som ges. Om uppgifter har lämnats ut bör man kontakta polisen och sin bank för att så snabbt som möjligt spärra korten.

– Gå inte på det här. Gör som jag och anmäl detta direkt till Konsumentverket om du drabbas, säger Thommy Rehmgarn.

Phishing

Phishing är en metod för IT-brottslighet där användare luras att lämna ut känslig information som sedan kan användas till bedrägerier, till exempel för att tömma bankkonton på pengar.

Den som klickar på länkar av denna typ riskerar också att ladda ner skadlig kod. Den kan sedan användas för att låsa datorn eller mobilen och kräva pengar för att det ska gå att komma in på den igen.

Källor: Nationalencyklopedin och polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!