Flera inspektioner på krogar och restauranger

Kommunerna inspekterar hur restaurangerna i Mjölby och Boxholm jobbar för att minska smittspridningen. Totalt har de besökt 32 verksamheter.

Restaurangerna måste se till att det är tillräckligt luftigt mellan gästerna.

Restaurangerna måste se till att det är tillräckligt luftigt mellan gästerna.

Foto: TT/Tomas Oneborg

Mjölby2020-06-02 18:00

I fredags var kommunerna ute hos krogar och restauranger. Först var de på Viringeområdet och senare på kvällen inne i Mjölby och Boxholm. Men redan 14 maj började man med inspektionerna.

– Då var vi på sådana verksamheter som har flest folk på lunchtid. Nu i fredags valde vi 13 stycken som har förväntat mest folk kvällstid, säger Lisa Svensson, livsmedelsinspektör med samordnarfunktion. 

De har tittat närmare på om företagen har satt upp anslag eller markeringar på golvet, och om stolar och bord står tillräckligt långt ifrån varandra. De har också pratat med de ansvariga om hur de tänker för att förebygga smittspridning.

– Man fortsätter att ha rutiner som man alltid har vad det gäller handtvätt. Men det är också så att de oftare går ut och torkar av bord och ytor som människor tar i mycket. 

Under fredagens inspektion var det en restaurang på Viringe som fick anmärkning om att beställningsautomaterna stod för nära varandra. När inspektörerna var ute tidigare i maj var det även då några som fick anmärkningar.

– Det var några som fick glesa ut borden mer och flytta på stolar. Ett ställe fick sätta upp skyltar och göra markeringar i golven. De hade inte tänkt igenom det så mycket helt enkelt.

De fick ett dygn på sig att åtgärda bristerna och skickade sedan bilder och filmer på hur det såg ut när det var fixat i lokalerna.

Kommunerna kommer att fortsätta med inspektionerna för att se att verksamheterna sköter sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!